Flying Dutchman – More Dry and Sour Than Your Mother In Law Saison


De More Dry and Sour Than Your Mother In Law Saison van de Flying Dutchman Nomad Brewing Company is een typische Saison gebrouwen met de Japanse hopsoort Sorachi Ace. Door het gebruik van deze hopsoort geeft het dit bier een zeer fris en fruitig karakter. Deze Saison heeft ongeveer 4,7% alcohol en is daarmee goed doordrinkbaar.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,33/5.00

De Flying Dutchman Nomad Brewing Company is de bierbrouwerij van de Nederlander Ronald de Waal. Ronald de Waal alias de Flying Dutchman is een echte Nomad brouwer. Met meer dan 20 jaar brouwervaring in zijn pocket is Ronald een van de fakkeldragers van de ambachtelijke bierbeweging. Hij brouwde bieren in Finland, Nederland en België en werkt altijd samen met de beste ambachtelijke brouwerijen. Hij houdt ervan om de weg van de ene brouwerij naar de andere te zwerven en droomt van spannende nieuwe bierrecepten. Hij houdt van de vrijheid en de vrijheid van keuze.

Achtergrond van de brouwer

Aan het einde van de jaren 80 studeert hij in Nederland ‘Food technology‘ en gaat hij stage lopen bij Brouwerij ‘de Raaf‘ uit het Gelderse Heumen. Na zijn stage bij deze brouwerij wordt hij gevraagd om brouwer te worden en die kans pakte hij uiteraard.

De brouwer komt op een gegeven moment de liefde van zijn leven tegen en verhuisd de liefde achterna naar Finland. In Finland heeft in de jaren 90 nog niemand gehoord van speciaalbier en langzamerhand brengt Ronald hier verandering in. Hij merkt dat de markt niet echt veel interessante bieren heeft en besluit om zelf een prachtig bier te creëren. Het is 1994 en dit bier genaamd ‘Bergzicht’ roept nog altijd fijne herinneringen op. Het is sterker en hoppiger dan welk biertje dan ook op de markt in Finland en de Finnen zijn er dol op!

In het jaar 1997 is hij gaan werken voor een kleine brouwer uit Expoo in Finland en creëert daar vernieuwende en nieuwe recepten. Daarmee is eigenlijk de volgende stap al gelegd en hij start de ‘Diamond Beer Brewing Company’. Het bier brouwen krijgt een vervolg in België en de brouwer verwerft zichzelf de status van ‘Trendsetter‘ en introduceert vele nieuwe bieren in Finland en omgeving. Hij heeft zelfs een officiële award mogen ontvangen voor de invloeden die hij heeft gehad op de Finse biercultuur. De brouwer blijft uiteraard zijn eigen bieren brouwen en wordt ook nog eens de belangrijkste importeur van speciaalbieren naar Finland. In een kort tijdsbestek introduceert hij in meer dan 1000 nieuwe bieren op de Finse biermarkt. ‘Diamond beer’ wordt een enorm succes!

Echter wil hij terug naar de basis en daarmee zet Ronald de stap om zich te focussen op de essentie van het leven en verkoopt zijn brouwerij.  Ronald wilde gaan doen wat hij leuk vond en sprong in een camper en volgde zijn hart op een ontdekkingsreis door Afrika en Europa.  Tot het moment kwam dat het toch ging kriebelen bij de brouwer en daarmee ontpopte het volgende idee, namelijk bier brouwen met een groots gevoel van vrijheid!

En zo geschiede en ontstond de Flying Dutchman Nomad Brewing Company!

De Flying Dutchman Nomad Brewing Company staat vooral bekend om de ingrediënten en de link die naar de natuur wordt gelegd. Zo zijn de bieren van The Flying Dutchman gekenmerkt door een bijzondere, complexe smaak. Ronald is een gevoelsmens en laat zich graag inspireren door de natuur. Zo voegt hij allerlei bijzondere ingrediënten tot aan de brouwketel. Denk bijvoorbeeld aan sap van jeneverbessen, rozenbottels of hibiscusbloemen, maar ook meer traditionele ingrediënten zoals sinaasappelschil, vanille en koriander. De brouwer gebruikt graag eikenhouten snippers, waardoor zijn bieren extra complexiteit en een heerlijke zachte vanilletonen krijgen.

De More Dry and Sour Than Your Mother In Law Saison kent o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Sinaasappelschil
 • Koriander
 • Paradijskorrels
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Verfrissende smaak
 • Licht gouden kleur
 • Witte schuimkraag
 • Zoete en kruidige smaak
 • Droog in de afdronk

 

 

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Flying Dutchman Nomad Brewing Company More Dry and Sour Than Your Mother In Law Saison krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

De More Dry and Sour Than Your Mother In Law Saison  is een Saison met een alcoholgehalte van ongeveer  4,7% . Dit bier wordt gebrouwen met 4 hopsoorten (onder andere de Japanse Sorachi Ace), sinaasappelschil en koriander. Het motto van de brouwerij is hoppiness is a way of life,  en dat proef je goed terug in deze Saison. Het is een complex bier, prima in balans, met veel verschillende aroma’s.

Bij het inschenken van deze Saison krijgen we dan ook een lichtgouden kleur te zien met een smaakvolle en stevige witte schuimkraag.  Het uiterlijk van het bier valt goed op en denk daarbij met name aan de naam van het bier. Ondanks deze naam is de smaak natuurlijk overheersend. Samen met het bijpassende glas van de Flying Dutchman Nomad Brewing Company is het een heerlijk bier om te drinken.

Recent Posts