Eanske – Heilige Jacobus


De Heilige Jacobus is een frisse, hoppige en licht bittere Session IPA van 4,2% alcohol. Dit bier wordt gebrouwen door brouwerij Eanske te Enschede en is vernoemd naar de historie van Enschede.

Score BBS:         7,0/10

Untappd:            3,18/5.00

‘’In het jaar 1842 verrees de eerste kerk op de Oude Markt in Enschede. Twintig jaar later tijdens de grote stadsbrand, werd de kerk volledig door de brand verwoest. In de loop der jaren is de kerk tot tweemaal toe herbouwd. Na de herbouw in het jaar 1932 is de kerk vernoemd naar Sint Jacobus de Meerdere. De ‘Heilige Jacobus’ is vernoemd naar deze kerk en de historie erachter.‘’

Brouwer Oscar Moerman is de man achter Brouwerij Eanske. Deze brouwerij maakte oorspronkelijk eerst gebruik van de brouwfaciliteiten van Othmar, Huttenkloas en Sallandse Landbier.  Vroeger werd Enschede in de volksmond als ‘Eanske’ uitgesproken, daar heeft de brouwerij haar naam dan ook aan te danken.

Sinds het jaar 2018 is de brouwerij gevestigd in de Portiersloge naast de Twentse Foodhall in Enschede. Een brouwerij met een 1.000 liter-installatie, wat een totale capaciteit van 1.500 hectoliter per jaar oplevert. Op 8 februari 2019 werd het eerste brouwsel gebrouwen in de eigen brouwinstallatie en op 7 september 2019 werd de brouwerij officieel geopend.

De bieren van Eanske staan bekend om zijn eigenzinnigheid, verrassend en smaakvol.
Het motto van deze brouwerij is dan ook: ‘’Niet genieten, maar genieten!’’

Op deze wijze laat Eanske mensen graag kennis maken met de verschillende bieren die zij in het assortiment hebben en de verrassende smaken die ze bedenken voor hun brouwsels. Naast de Heilige Jacobus is ook Het Ei van Kolumbus een bekend bier van brouwerij Eanske.

De Brouwerij Eanske Heilige Jacobus wordt gebrouwen met de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Palemout
 • Munchenermout
 • Caramout
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Frisse smaak
 • Gouden kleur
 • Witte schuimkraag
 • Tonen van citrus en tropisch fruit
 • Licht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Brouwerij Eanske Heilige Jacobus wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een IPA of Shaker glas. De Heilige Jacobus is een uitstekende begeleider van gefrituurde gerechten, pulled pork of gerechten van de barbecue.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

45 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Brouwerij Eanske Heilige Jacobus krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 70 punten. Dit bier heeft een frisse smaak met hoppige aroma’s. Qua smaak lijkt het niet echt op een Session IPA, en zouden wij het meer onder een normale IPA scharen.

Bij het inschenken van de Heilige Jacobus zien we een heldere gouden kleur met een witte schuimkraag. Het design van het bier valt goed op en op het etiket wordt je als drinker meegenomen achter het verhaal van dit bier. Ook mooi om te lezen dat ze ook food pairing beschrijven.

Recent Posts