Dry January: een selectie van alcoholvrije/arme bieren


Doe jij ook aan Dry January? Deze vraag krijg je tegenwoordig steeds vaker te horen. Een fenomeen wat is overgewaaid uit Engeland een paar jaar geleden. Veel mensen spreken tegen het einde van het jaar de  welbekende goede voornemens uit. Een nieuw jaar, met nieuwe gewoonten. Een maand lang geen alcohol drinken wordt dan ook vaak voorgesteld. Biertje hier, wijntje daar, wat was het einde van het jaar toch zwaar.

Wat betekent nu eigenlijk Dry January?

Over de hele wereld laten miljoenen mensen in januari alcohol staan. Tenminste, dat is de gezonde gedachte. Een maand lang geen alcohol drinken en je kunt het nieuwe jaar weer fris en fruitig beginnen.

De kunst is om het lang vol te houden en de verleiding te weerstaan. De geuren van een heerlijke IPA en de smaak van een volle Imperial Stout. Kan ik dat wel laten staan vraagt de bierkenner zich al af? Natuurlijk kan dat! Bij BesteBiertje.nl kijken we hiervan niet raar op.  Alcoholvrij bier, zo erg is dat toch niet?

De alcoholvrije en alcoholarme bieren zijn anno 2021 populairder dan ooit. In de schappen, op het terras of in de sportkantine, alcoholvrij/arm is het nieuwe sexy! Van elke twintig glazen bier die in Nederland gedronken wordt is er nu al zelfs één alcoholvrij. Door de opmars van het alcoholvrij drinken komen er steeds meer alcoholvrije bieren bij. Zo zijn er al alcoholvrije IPA’s op de markt, maar ook is het niet gek als je de schappen gevuld ziet staan met alcoholarme biertjes.

Als bierliefhebber kunnen wij niet meer om de alcoholvrije en alcoholarme bieren heen!

Wat is alcoholvrij bier nu precies?

Een alcoholvrij bier wordt in Nederland ook vaak wel malt bier genoemd. Het is een bier met een extreem laag alcoholpercentage. De meeste alcoholvrije bieren zijn pils, maar er bestaan ook tarwebieren, Ales, IPA’s, Porters, Stouts en Bockbieren die alcoholvrij zijn.

In de landen om ons heen mag een bier met maximaal 0,5% procent alcohol, ‘alcoholvrij’ op het etiket hebben staan. De Drank- en Horecawet in Nederland ziet alle bieren tot 0,5% als alcoholvrij, alleen mogen Nederlandse brouwers dat niet op het etiket zetten als er meer dan 0,1% alcohol in hun bier zit.

Is alcoholvrij bier gezond?

Alcohol is namelijk een grote boosdoener als het gaat om de hoeveelheid calorieën in dranken. In een alcoholvrij bier zit vaak meer suiker, maar het totaal aan calorieën blijft onder dat van een pils met een alcoholpercentage van 5%.  Een alcoholvrij bier bevat minder calorieën dan pils of een speciaalbier. Ben je dus strak aan het lijnen? Een alcoholvrij bier kun je dan ook gerust drinken. Ook kun je veilig de weg op als je een alcoholvrij bier achter de kiezen hebt.

En alcoholarm bier?

Soms wordt alcoholvrij bier wel eens verward met alcoholarm bier. Wat is nu het verschil tussen deze twee? Het label alcoholarm wordt in Nederland gebruikt voor een bier dat tot 1,2 procent alcohol bevat. De term ‘alcoholvrij’ suggereert dat er helemaal geen alcohol in de drank zit. Dranken die een laag alcoholpercentage bevatten, is ‘alcoholarm’ een betere benaming voor. Bier in het buitenland dat tussen 0,1% en 1,2% alcohol bevat, wordt wél weer als alcoholvrij bestempeld.

Bij BesteBiertje.nl doen we niet moeilijk als jij tijdens Dry Januari een lekker alcoholarm biertje nuttigt van 0,3%. Dit scharen wij gewoon onder alcoholvrij.

De BesteBiertje.nl Dry January selectie

De keuze is reuze, maar welke alcoholvrije of alcoholarme bieren zijn nu juist de moeite waard? Bij BesteBiertje.nl hebben wij voor jullie een selectie gemaakt!

Box 1
In Box 1 hebben wij een mix tussen alcoholvrije en alcoholarme bieren.

 

Tempest – Sleight of Hand
De Sleight of Hand van de Schotse brouwerij Tempest is een alcoholarme Pale Ale van 0,5%.

“ONE MAN’S ‘MAGIC’ IS ANOTHER MAN’S ENGINEERING” ROBERT A. HEINLEIN

Dat is het motto wat Tempest aan dit biertje geeft. Dit bier is gebrouwen met heerlijke hopsmaken en aroma’s van citrus. Een verfrissend alcoholarm biertje.

Score BBS:         6,5/10

Untappd:            3,03/5.00

Lervig – No Worries Pineapple

De Noorse brouwerij Lervig heeft met de No Worries Pineapple een smaakvol alcoholarm biertje gebrouwen. Ananas speelt dan ook de hoofdrol in dit bier. Niet alleen op het etiket blinkt de ananas uit, maar ook in de smaak. Verfrissend en fruitig. Met deze No Worries Pineapple hoef jij je in ieder geval geen zorgen te maken.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,21/5.00

Nøgne Ø – Himla Humla

De Himla Humla is een alcoholvrije IPA uit Noorwegen van brouwerij Nøgne Ø. Deze brouwerij is de pionier van Noorwegen op het gebied van ambachtelijke bieren. Hun missie: Fantastische volle en ambachtelijke bieren maken. Kennis, kwaliteit en de constante zoektocht naar nieuwe smaken maken Nøgne Ø tot een van ‘s werelds toonaangevende ambachtelijke brouwerijen. En dat is ook goed te proeven in deze heerlijke alcoholvrije IPA. Tropisch en hoppig!

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,22/5.00

Brahaus Nitternau – Le Chauffeur FreIPA

Het lekkerste alcoholvrije biertje van deze Box is de Le Chauffeur FreIPA van het Duitse Brauhaus Nittenau. De Simcoe en Mosaik hop geven dit bier unieke fruitige aroma’s.  Tropisch fruit stijgt op in je neus als je het biervoor het eerst ruikt. Bij Le Chauffeur heeft Brauhaus Nittenau gebrouwen met een speciale giststam, die de eigenschap heeft om alleen de glucose te vergisten en dus slechts minimale alcohol produceert terwijl de maltose volledig in dit bier wordt vastgehouden. Een moutige, hoppige en alcoholvrije drank is het eindresultaat. Eigenlijk proef je bijna het verschil niet met een normale IPA. Chapeau gedaan Brauhaus Nittenau!

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,45/5.00

Box 2
In Box 2 hebben wij voor jullie weer een selectie aantal alcoholarme bieren. Heb je toch liever net even die extra bite nodig in Dry January? Dan raden we zeker de volgende bieren aan!

Pühaste – Brewery Jokker
Deze alcoholarme Pale Ale wordt liefdevol gebrouwen door brouwerij Pühaste uit Estland. Dit smakelijke brouwsel wordt geleverd in een blikje van 330 ml en bevat 0,5% alcohol.

De brouwerij omschrijft dit bier als volgt: Het enige wat je kunt bedenken is een perfect koud bier. Wij hebben een oplossing voor jouw Dry January. Met het eerste alcoholvrij bier presenteren zij de Jokker.

Gemaakt met behulp van een state of the art omgekeerde osmose machine om de alcohol te verwijderen, waardoor alle smaak van een Pale Ale achter waar elke bierliefhebber van houdt.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,41/5.00

Pohjala – Prenzlauer 0 Non-Alcoholic Raspberry Sour

Hou je van frambozen? Dan is dit alcoholarme biertje echt een aanrader. Een rijk en romig alcoholarm zuur bier, gebrouwen met voornamelijk frambozen. Dit bier is te omschrijven als een Berliner Weisse. Deze stijl wordt gekenmerkt door zijn zure en ietwat droge karakter over het algemeen. Het uiterlijk van dit alcoholarme bier valt ook meteen op, roze dus!

Het bier heeft bevat verder veel koolzuur. In het bier proeven we een licht zurige fruitige smaak  maar ook moutig in de nasmaak.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,26/5.00

Mikkeller  – Weird Weather Non-Alcoholic Hazy IPA.

Als derde bier in dit rijtje presenteert het Deense Mikkeller aan jullie de Weird Weather Non-Alcoholic Hazy IPA. Een fruitige en hoppige alcoholarme IPA van 0,3%. Dit bier kent een zeer verfrissend karakter en de hoppige smaken dansen op je gehemelte. Eigenlijk heb je niet door dat je een alcoholarm biertje drinkt. En dat is nu precies de bedoeling geweest van Mikkeller.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,31/5.00

Zo, een aantal goede alcoholvrije en alcoholarme bieren hebben we uitgelicht. Met een gemiddeld cijfer van een 8.0 zijn deze mooie bieren de moeite waard tijdens je Dry January. Proefglazen bij elkaar en de bieren kun je gezellig delen met wat vrienden, zo kom jij je Dry January  wel goed door. Serveer er een goed kaas- en worstplankje bij, met wat bittergarnituur en je avond is helemaal compleet.

Recent Posts