Delirium Tremens


delirium tremens review

Gestoord lekker!

De Delirium Tremens is een Belgisch bier die wordt gebrouwen door Brouwerij Huyghe in Melle. Het wordt omgeschreven als een fris maar een sterk bier. Het bier werd voor het eerst gelanceerd in 1989 door Brouwerij Hugyhe. 

Score BBS:          9,0/10

Untappd:            3,89/5.00

Dit specifieke biermerk ontleent zijn naam aan het delier dat kan optreden bij alcoholonthouding. Wacht, even terug.. Delier? Kort gezegd betekent dit het ontwenningsverschijnsel bij alcoholverslaving. Een verslaving raden we dan ook niet aan, maar verslavend is dit biertje genoeg!

De Delirium Tremens is te zien als een blond bier en heeft een hoog alcoholgehalte van ongeveer 8,5%. Het bier wordt verkocht in een karakteristiek mat gespoten, witgrijs, ondoorzichtig flesje en heeft als logo een roze olifant. Zowel de naam als het logo verwijzen naar het eerder genoemde afkickverschijnsel: een delirium tremens.

Ingrediënten

Voor het brouwen van dit bier worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

 • Water
 • 3 soorten gist
 • Gerstemouten
 • Styrian Golding hoppen
 • Saaz hoppen

Het eindresultaat is een geliefd biertje onder veel bierliefhebbers. Menig proeflokaal, speciaalbiercafé of slijter biedt dit blond bier dan ook aan. In een bijpassend glas wordt dit bier vaak geschonken en wordt je overgeleverd aan de Delirium.

Het bier is wereldwijd erg bekend en won sinds de lancering al talloze prijzen. De belangrijkste sommen we even op:

 • In 1998 werd het bier op de World Beer Championships in Chicago gekroond tot het beste biertje van de wereld (VS)
 • World Beer Awards, Gold Award in 2010
 • International Beer Challenge, Goud in 2016 & 2017
 • Meininger’s International Craft Beer Awards, Goud in 2018
 • Frankfurt International Trophy, Goud in 2020

Smaak en kleur

 • Volle krachtige smaak
 • Tonen van subtiele kruiden
 • Een prachtige licht gouden kleur
 • Stabiele schuimkraag

   

Serveerstijl

Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Delirium Tremens wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in een kelk/bokaal. Mocht je het ultieme Delirium gevoel willen beleven, raden we aan om het bier te drinken uit het officiële glas.  

BBS oordeel

Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

25 punten

Proef / ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

20 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

65 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Delirium Tremens krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 90 punten. Het blonde bier heeft een krachtige maar frisse smaak met een hoog alcoholpercentage. Er zijn diverse tonen van kruiden te bespeuren en dat proef je ook bij iedere slok. Het bier drinkt heerlijk weg en is een bier die voor alle seizoenen geschikt is. Vergeet niet om een lekker kaasplankje erbij te serveren!

De Delirium Tremens is daarnaast mooi lichtgoud van kleur, heeft een aangename geur die onder de volle maar stabiele schuimkraag uitkomt. Een aantrekkelijk bier in velerlei opzichten. Dit begint al bij de uitstraling, de ondoorzichtige grijze fles met roze olifant en speelse elementen. Deze elementen  zie je zeker terug bij het bijbehorende officiële glas. Zeker een aanrader om het glas aan te schaffen!

Laat je verleiden met deze Delirum Tremens!

Recent Posts