De Gulden Craen


De Gulden Craen van Brouwerij De Leckere is een biologisch Blond bier van 6% alcohol. Bij dit bier valt meteen de geuren van vers brood op. Het bier kent heldere moutsmaken met fris citrusfruit en diverse hoptonen. Vloeiend maar ook krachtig in de afdronk wat het een bier met karakter maakt.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,34/5.00

Het bier De Gulden Craen ontleent zijn naam aan de 16e eeuwse Utrechtse brouwerij “Die Vergulde Craen”, die sinds 1558 gevestigd was aan de Oudegracht in Utrecht. Op de voorgevel van het pand herinnert een gevelsteen nog aan diens vroegere functie. De Gulden Craen is in 2013 voor het eerst gebrouwen ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van brouwerij De Leckere. Het recept is in samenwerking met internationaal bierconnaisseur Derek Walsh tot stand gekomen

Brouwerij De Leckere is een bierbrouwerij uit Utrecht die gevestigd is in het Werkspoorkwartier. Het is één van de grootste brouwerijen van Utrecht en is opgericht in 1997 door een Utrechtse vriendengroep die voorstanders waren van biologische voeding en landbouw.

In 1998 had de brouwerij 140 verkooppunten in het land waar ze hun bieren verkochten. In 2001 opende de toenmalige minister van economische zaken, Annemarie Jorritsma, officieel een nieuwe brouwerij met een nieuwe, door De Leckere ontworpen brouwinstallatie op industrieterrein Oudenrijn in De Meern. De verhuizing bracht echter de brouwerij in de problemen en een faillissement dreigde. Na diverse overnames is sinds 2007 de brouwerij in handen van Odenwald Organic Food Group. In het jaar 2018 verhuisde de van origine Utrechtse brouwerij weer terug naar Utrecht en vestigde zich in het Werkspoorkwartier, omdat de locatie in De Meern te klein werd. Met de verhuizing werd de capaciteit van de brouwerij verdubbeld.

Op initiatief van Het Utrechts Archief brouwt de brouwerij sinds 2007 een bier naar middeleeuws recept van het abdijbier van de Utrechtse Paulusabdij. In 2009 is de brouwerij verkozen tot Utrechtse Held van de Smaak. Anno 2010 wordt het bier onder andere verkocht in biologische winkels, filialen van diverse slijterijketens en supermarkten. In januari 2016 sloot de brouwerij zich als tiende lid aan bij de brancheorganisatie voor Nederlandse Brouwers.

De Leckere Gulden Craen bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Biologische gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse smaak
  • Lichtgouden kleur
  • Witte schuimkraag
  • Diverse fruitige aroma’s zoals citrus
  • Zachte en krachtige afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij De Gulden Craen wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 9 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas. De Gulden Craen is een uitstekende keuze als begeleider van kruidige gerechten, vleesgerechten of hartige desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

0
Totale score (max 100)

De Leckere De Gulden Craen krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

De Gulden Craen is een fris blond bier van 6 procent alcohol. Bij het openen van het bier ruiken we een geur die doet denken aan vers brood. Als we het bier inschenken zien we een mooie gouden kleur met een romige witte schuimkraag. Bij de 1e slok proeven we een frisse smaak waarbij er diverse citrus aroma’s waar te nemen vallen. Ook vervult de hop een hoofdrol in het bier, waarbij de afdronk zacht maar ook krachtig smaakt.

Het design van het bier is goed bedacht, met name met de link naar de vroegere Utrechtse brouwerij “Die Vergulde Craen’’. Al met al is het een zeer prettig biologisch blond bier om te drinken.

Recent Posts