Cuvée des Trolls


De naam van dit biertje klinkt je vast bekend in de oren! Een trollenbiertje? Nee dat is het zeker niet!

Cuvée des Trolls is een Belgisch bier, gebrouwen door brouwerij Dubuisson te Pipaix. Het logo bestaat uit een kleine trol met groen haar, een puntige neus en wijdgespreide benen.

Score BBS:          7,5/10

Untappd:            3,47/5.00

De roots van Brasserie Dubuisson liggen ver in het verleden. Het is namelijk de oudste brouwerij van Wallonië! Brasserie Dubuisson werd in 1769 opgericht door Joseph Leroy, voorvader aan moederszijde van de huidige eigenaar Hugues Dubuisson.

Op de huidige locatie volgden 8 generaties brouwers elkaar in rechte lijn op. Ook vandaag is deze familiale brouwerij 100% onafhankelijk. In feite gaat de brouwtraditie van de familie nog verder terug in de tijd want vóór 1769 brouwden Joseph Leroy en zijn team op het kasteel van Ghissegnies recht tegenover de huidige brouwerij.

De Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia maakte komaf met de oneerlijke concurrentie door kasteelbrouwerijen. Zij waren namelijk vrijgesteld van belastingen. In 1769 werd een algemeen verbod op kasteelbrouwerijen afgevaardigd. Joseph Leroy besliste toen om voor eigen rekening te gaan brouwen op de huidige locatie van Brasserie Dubuisson buiten het kasteeldomein. Hij vestigde zich als zelfstandig landbouwer-brouwer. De brouwactiviteit was toen wel veel beperkter dan vandaag. Men brouwde vooral bier voor de landarbeiders op voor het dorp.

Het was pas veel later, in 1931, dat Alfred Dubuisson besloot om een punt te zetten achter de landbouwactiviteit en voltijds te gaan brouwen. Samen met zijn broer Amédée Dubuisson kocht hij de hoeve-brouwerij van zijn ouders die later werd omgedoopt tot Brasserie Dubuisson Frères.

Tussen de oprichting in 1769 en het jaar 1931 kende de boerderij-brouwerij Dubuisson bewogen tijden. In het begin van de 19de eeuw sloegen de troepen van Napoleon er hun tenten op. Ook de Duitsers trokken er in 1914 en 1940 in. Telkens overwon de familie Dubuisson de tegenspoed, bouwde de brouwerij weer op en renoveerde de brouwinstallatie.

Sinds het jaar 2000 is de evolutie van de brouwerij in een stroomversnelling terechtgekomen, dankzij de oprichting van twee microbrouwerijen in Louvain-La-Neuve en Bergen en de opening van drie horecazaken in Pipaix, Ath en Doornik. En zo onstond in dit jaar de Cuvée des Trolls. Platgezegd de ‘’Trollenkelder’’ !

Door de rijke geschiedenis, de bewezen authenticiteit en de waarden die van bij het begin worden nageleefd, verdient brouwerij Dubuisson, als één van de weinige brouwerijen, de naam van authentieke traditionele Belgische brouwerij.

Wat een historie ook zeg! Laten we nu eens het biertje onder loep gaan nemen.

De Cuvée des Trolls heeft een strogele kleur en kent aroma’s die variëren van fris wit en geel fruit met impressies van citrus (mandarijn) tot toetsen van honing in een rijk en complex palet.

Het is een zeer evenwichtig, volmondig, nauwelijks bitter bier van ongeveer 7% alcohol.

Voor het brouwen van de Cuvée des Trolls worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

 • Water
 • Gerstemout
 • Hop
 • Gist
 • Gedroogde sinaasappelschillen
 • Kruiden

Smaak en kleur

 • Volle en tintelende smaak
 • Strogele kleur
 • Tonen van mandarijn
 • Mooie troebele licht gouden kleur
 • Een witte schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Cuvée des Trolls wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in het bijpassende Cuveé des Troll glas of een kelkachtig glas. De Cuveé des Trolls is een uitstekende begeleider van onder meer vette vis, mosselen, gekruide gerechten, pittige kazen en zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

5 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

20 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Cuvée des Trolls krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. Het belgische bier heeft een volle en tintelende smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 7 procent.

Je proeft echt tonen van mandarijn en diverse kruiden in dit biertje. Een licht troebele strogeel belgisch biertje met een smaakvolle witte en stevige schuimkraag, Een biertje met een vol karakter met een titelent effect dus.

Het design van het bier is erg leuk bedacht! Het logo en het uiterlijk van het bier trekt je aan om het eens te proberen. Goed bedacht van de brouwer!

Recent Posts