Cornet Oaked


De Cornet Oaked is een sterk blond bier van ongeveer 8,5% alcohol. Met een lichtgouden kleur en een romige witte schuimkraag is het een bier dat graag opvalt. Het bier krijgt zijn subtiele vanilletoets dankzij de eikenhouten snippers die tijdens het brouwen worden toegevoegd. Dit blonde bier wordt gebrouwen ter ere van Salomon de Maldeghem, een ridder uit de 11e eeuw.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,63/5.00

Een bier met eer en traditie dus. Laten we eens in de geschiedenisboeken gaan duiken!

De Cornet Oaked wordt gebrouwen door Brouwerij De Hoorn uit het Belgische Steenhuffel. Deze brouwerij maakt onderdeel uit van het bierconcern van Palm.

De dorpsbrouwerij in Steenhuffel heeft haar naam te danken aan een 500 jaar oude herberg. Eens de naam ‘De Hoorn’ gevestigd, werd die naam door de eeuwen en jaren heen voortgezet, telkens over het goed ter sprake kwam. Zo blijkt uit documenten die zagen op accijnzen uit 1724, dat er brouwsels van 9 hectoliter werden gemaakt. Doorgaans was dat ‘bruin’ bier.

Ook op nabijgelegen kasteel Diepenstein, viel het bier van Brouwerij De Hoorn goed in de smaak. Volgens een document uit 1710 liet Theodoor Cornet dat jaar een ton ‘half bier’ en een ton ‘goed bier’ leveren.

In 1720 besloot graaf van Maldeghem ingrijpende verbouwingswerken aan het kasteel uit te voeren. Een oude verdedigingstoren ging tegen de vlakte en nieuwe toegangsbrug verrees tussen het neerhof en het kasteel. De metsers en steenhouwers hadden volgens een oude traditie recht op een dagrantsoen bier. Rentmeester Theodoor Cornet liet daarvoor ruim 4.000 liter bier uit De Hoorn aanrukken.

In 2014 herstelde Palm Belgian Craft Brewers de 300 jaar oude dorpsbrouwerij in al haar glorie. Een microbrouwerij waar geëxperimenteerd wordt met kruiden, hop, fruit en hout.

Maar wat is nu het verhaal achter de ridder uit de 11e eeuw?

Salomon van Maldeghem was een kastelein van Maldegem en zoon van Franciscus van Maldeghem. Hij nam in 1096 deel aan de Eerste Kruistocht, onder de leiding van graaf Robrecht II. Zijn standbeeld versiert de markt van Maldegem. En u raadt het al, zijn beeltenis is dus ook te zien op het etiket van de Cornet Oaked en op het bijpassende glas!

De Cornet Oaked bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse maar krachtige smaak
  • Lichtgouden kleur
  • Witte schuimkraag
  • Tonen van vanille en hinten van eikenhout
  • Licht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Cornet Oaked wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur tussen de 6- 8 ℃ en dit bier te schenken in het bijpassende Cornet glas of een tulpvormig glas. De Cornet Oaked is een uitstekende begeleider van visgerechten en vleesgerechten

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak           

15 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Cornet Oaked krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten.

Bij het inschenken van dit blonde bier zien we een lichtgoudgelige kleur met een romige witte schuimkraag die lang blijft hangen. Meteen valt ons in de geur een bepaald stofje op. Dat stofje wordt al helemaal duidelijk wanneer je de 1e slok neemt. Tonen van vanille en hout brengen een mooie complexiteit in dit bier. De toevoeging van eikenhout snippers is echt wel een schot in de roos geweest. Wat een lekker smaakpalet heeft dit bier. De afdronk van dit blonde bier is licht bitter maar ook goed doordrinkbaar.

Het etiket van het bier verwijst naar de historie van Salomon van Maldeghem. De Brouwerij heeft oog voor detail, want ook het bijpassende glas van de Cornet Oaked is erg mooi om te zien. Het hoofd van de ridder is onderdeel van de voet van het glas. Subliem gedaan!

Recent Posts