Chouffe Cherry


In het hart van de Belgische Ardennen ligt Brasserie d’Achouffe. Het verhaal gaat dat in deze kleine brouwerij dappere kabouters unieke speciaalbieren brouwen, zoals de hier uitgelichte Chouffe Cherry.

Dit speciaalbier krijgt door toevoeging van zuurkers, zwarte wortel concentraat, vloeibare invertsuiker en hop een frisse, licht zure en fruitige smaak.

Proef genoeg La Chouffe, dan geloof je vanzelf dat kabouters echt bestaan!

Nu even terug naar de realiteit.. Wat is nu eigenlijk de geschiedenis van dit magische biertje?

Het verhaal start eind jaren 70, in het hartje van de Vallei der Feeën, dat 2 schoonbroers beslissen hun eigen bier te brouwen. Met het weinige geld dat de twee brouwers destijds voorhanden hadden, startten ze met wat brouwerij-fans de “Chouffe Story” noemen. Het eerste brouwsel van 49 liter zag het licht op 27 augustus 1982.

Wat begon als een hobby, ontpopte zich al snel tot een volwaardige brouwerij. En dus beslisten de schoonbroers om de hoeve die al 4 jaar dienstdeed als hun brouwsite, ook te kopen. In 1986 stortten ze zich achtereenvolgens voltijds in het Achouffe-avontuur.

Tien jaar later, in 1992, was de productie opgelopen van 3.400 hectoliter tot 5.000 hectoliter per jaar. De brouwerij had geïnvesteerd in een nieuwe brouwzaal en krikte zo haar productie op van 22 hectoliter naar 70 hectoliter per brouwsel. Destijds produceerde brouwerij Achouffe enkel grote flessen van 75 cl en ‘kleine’ vaten van 20 l van La Chouffe. Pas in mei 2009 kwamen er ook flesjes van 33 cl op de markt.

Voor het brouwen van de La Chouffe Cherry worden o.a. de volgende ingrediënten gebruikt:

 • Water
 • Gerstemout
 • Hop
 • Vloeibare invertsuiker
 • 12% zuurkers
 • Zwarte wortel concentraat
 • Gearomatiseerd met suiker en zoetstoffen

Het eindresultaat is een fruitig speciaalbier van 8 procent alcohol. Het is daarnaast een aangenaam fris en licht zurig bier, waarbij de smaak kersjes overheerst.

Smaak en kleur

 • Frisse smaak
 • Aroma’s van kersen
 • Mooie robijnrode kleur
 • Een smaakvolle en tintelende rosékleurige schuimkraag

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de La Chouffe Cherry wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in het bijpassende kabouterglas of een tulpvormig glas. De Chouffe Cherry is een uitstekende begeleider van onder meer mosselen, tonijn en zeeduivel. Ook met lamsvlees, varkenshaas en kip gaat uitstekend samen.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,45/5.00

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

25 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

5 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Chouffe Cherry krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten. Dit kabouterbier heeft een frisse maar fruitige smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 8 procent.

Je proeft echt de zoetheid van de zuurkers. De smaak doet denken aan een zakje Haribo kersjes, maar dan vloeibaar. Mocht je hier gek van zijn, dan is dit fruitige bier echt wat voor jou.

De Chouffe Cherry is robijnrood van kleur en heeft een smaakvolle rosé kleurige schuimkraag. Het design van het bier is erg leuk bedacht, maar dat is ook te danken aan de creatieve vorm van het flesje.

We laten ons graag meenemen in de fantasywereld van La Chouffe!

Recent Posts