Burgunder Bier – Gold


De Burgunder Gold is een blond speciaalbier van 6.8% alcohol die wordt gebrouwen door Burgunder Bier uit Borne. Dit bier wordt gebrouwen op basis van een oud Nedersaksisch recept uit de 19e eeuw. Een kruidige ale met een klein bittertje in de nasmaak.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,46/5.00

Burgunder Bier is een brouwerij met een verse historie, maar juist verwijst naar oude historie. Vrienden en hobbybrouwers Michiel Toebes en Ronald Bootsman schreven zich in 2021 in bij de Kamer van Koophandel onder de naam Burgunder Bier. De twee zijn geinteressend in historie, vooral in hun eigen regio en in bier natuurlijk. Die twee elementen zijn samengekomen.

Na een cursus bierbrouwen volgden de twee met een kleine installatie om de bier ideeën te gaan ontwikkelen tot brouwsels. Toen het perfecte recept gevonden was, lieten ze hiervan grote hoeveelheden brouwen bij brouwerij Rigters in Buurse. Het basisrecept van de Burgunder Gold stamt uit het jaar 1866. Uiteraard hebben de twee mannen hieraan een eigen twist gegeven!

De naam Burgunder verwijst naar de oude naam van het dorp Borne. Een oude plaats in het hart van het mooie Saksische Twente. Het dorp heeft door de eeuwen en jaren vele verschillende benamingen gekend. Het oudste archiefstuk met een uit 1206 daterende akte, vermeldt dat de Bisschop van Utrecht de kerk van Beilen geruild heeft voor de kerken van Steenwijk en “Burgunde”.  En zo ontstond de naam voor deze nieuwe brouwerij.

De ambachtelijke Burgunder bieren zijn geworteld in het verleden en geïnspireerd door oude biertypen en Saksische tradities. Dit is dan ook goed te merken aan de manier waarop Michiel en Ronald de bieren promoten: Alles in het Nedersaksisch!

Good Goan!

De Burgunder Bier Gold bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwemout
  • Honing
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Friszoete smaak
  • Koperkleurig
  • Witte schuimkraag
  • Kruidige nasmaak en licht bitter

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Burgunder Bier Gold wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas of Teku glas. De Burgunder Bier Gold is een uitstekende begeleider van frisse salades, gefrituurde gerechten of barbecue gerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

20 punten

0
Totale score (max 100)

De Burgunder Bier Gold krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

Als je benieuwd bent naar een bier met een historische smaak, dan moet je absoluut deze Burgunder Gold eens geproefd hebben. Een friszoet blond speciaalbier van 6,8% alcohol.

Dit bier wordt gebrouwen op basis van een oud Nedersaksisch recept uit 1866. Het bier kunnen we ook wel omschrijven als een kruidige Ale, waarbij ook een klein bittertje om de hoek kijken. De brouwers vermelden op het etiket dat er voor dit bier ook honing is toegepast. Dit proeven we niet direct terug in de smaak, maar het zoete van dit bier kan het nodige al verklaren. Het zorgt al met al voor een lekkere zoete twist.

Een bijzonder bier die lekker ‘’historisch’’ smaakt!

Recent Posts