De Budelse Brouwerij heeft de historische leeftijd van 150 jaar aangetikt. Sinds eind 2020 behaalde de brouwerij uit het Brabantse Budel deze mooie mijlpaal!
Als kers op de taart bij dit jubileum werd aan de vierde generatie van de familiebrouwerij het predicaat ”Hofleverancier” uitgereikt. Namens Zijne Majesteit Koning Willem Alexander reikte de burgemeester van de gemeente Cranendonck op donderdag 10 december 2020 het predicaat ‘Hofleverancier’ uit aan de Budelse Brouwerij.
Hofleverancier
Het predicaat Hofleverancier wordt door een uitgebreid onderzoek, persoonlijk toegekend. Hiermee krijgt de Brabantse brouwerij het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met toevoeging “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”.
Kleine en middelgrote ondernemingen die minstens honderd jaar bestaan en een vooraanstaande plaats innemen in hun regio, kunnen hiervoor in aanmerking komen. Maar niet iedereen komt hiervoor zomaar in aanmerking. Het predicaat is verweven met een aantal strikte voorwaarden. Zo dient de bedrijfsvoering onberispelijk te zijn en is één van de andere voorwaarden, dat het bedrijf en de leden van de directie te goede naam en faam bekend staan én van onbesproken gedrag zijn.
Geschiedenis
De Budelse Brouwerij is een echte klassieke familiebrouwerij met een eeuwenoude bierbrouw traditie. Sinds het jaar 1870 zijn zij al verankerd in het hart van het Brabantse Budel (gemeente Cranendonck).
De brouwerij is opgericht door Gerardus Arts en had destijds de naam ”De Hoop” aan de brouwerij toegekend. Het motto was destijds dan ook:
”In de hoop dat alles goed zal gaan!”
Het symbool van de Budelse Brouwerij is nog steeds hetzelfde symbool van destijds. Namelijk een anker, dat centraal staat voor hoop. Het logo is dan ook van grote waarde voor de Brabantse brouwerij. Het symbool staat uiteraard voor ”hoop”, maar ook voor een ware ontdekkingstocht waarbij het proeven van het leven en genieten van de mooie momenten centraal staat. Een gevoel dat de Brabanders moet iedereen willen delen.
Ambacht
Ambacht en traditie, dat zijn de sleutelwoorden die de solide basis geeft voor de brouwkunst van deze Brabantse brouwerij. Door de combinatie van vakmanschap en vrijheid kunnen zij bieren naar eigen smaak en inzicht brouwen. Als onafhankelijke brouwerij hebben zij dan ook het gehele brouw traject in eigen handen. Van het selecteren van de beste graan- en hopsoorten tot het geven van de final touch, Budels staat voor genieten met een grote G!
Bierpakket
Het jaar 2020 had hét jaar moeten zijn waarin de familie Arts het 150 jarig bestaan van de Budelse Brouwerij groots zou vieren. Echter heeft het aanhoudende coronavirus hier roet in het eten gegooid en werd de situatie toch wat anders.
Om toch de liefhebbers van de Budels bier tegemoet te komen, maar ook om het 150 jaar wat extra glans mee te geven, heeft de Brabantse brouwerij een mooie geschenkverpakking bedacht.
In iedere geschenkverpakking zitten drie bierflesjes met een speciaal etiket uit de rijke historie van de Brabantse brouwerij. Een ‘verzamelobject’ inclusief een glas die het 150 jaar bestaan van Budels belichaamt.
Budels 150 jaar editie
Budels Pilsner is al 150 jaar hét paradepaardje van de Brabantse brouwerij. Met liefde voor het vak en volgens familietraditie gebrouwen. Het bier is in alle rust gerijpt zodat het een prachtige goudgelige kleur krijgt. De smaakvolle witte schuimkraag maakt het helemaal af. Deze Pilsner kent een frisse een zachte smaak.
In het bierpakket dat BesteBiertje.nl heeft ontvangen zaten de volgende edities:
- Budels 150 jaar
- Parel Pilsner
- Donker Lager Bier