Brugge Tripel


De Brugge Tripel is een klassieke Belgische Tripel van ongeveer 8,7% alcohol. Dit historische stadsbier uit Brugge kenmerkt zich met het traditionele kruidenmengsel ‘Gruut’. Deze tripel wordt gebrouwen door brouwerij De Gouden Boom, die weer onderdeel is van Palm Belgian Craft Brewers.

Score BBS:        9,0/10

Untappd:            3,58/5.00

De Gouden Boom verwijst naar een locatie in de oude binnenstad van het historische Brugge waar een zekere Jan Hugheins bier brouwde sinds 1455. Generaties lang is er afwisselend een brouwerij, dan weer een stokerij. Jules Vanneste koopt het gebouw dat in die tijd nog stokerij ‘t Hamerken huisvest in 1872. In 1889 zet hij de stap om de stokerij definitief te verbouwen tot een bierbrouwerij. En dat blijkt een gouden zet. In een razend tempo  zijn de bovengistende bieren van ‘t Hamerken een begrip in de Brugse regio en verder. In 1983 krijgt de brouwerij de naam De Gouden Boom. Deze naam verwijst naar het huwelijk van Margaretha van York met Karel de Stoute in 1468, waar de winnaar van het riddertornooi een Gouden Boom – het Brugse stadssymbool – meekreeg als trofee.

Het geheim van het, door De Gouden Boom gebrouwen, historische stadsbier Brugge Tripel en de abdijbieren van Steenbrugge is het kruidenmengsel ‘gruut’ die in het brouwproces toegevoegd is. Het Gruuthuse in Brugge, dat nu nog steeds als museum te bezoeken is, had immers al eeuwenlang het monopolie op de verkoop van ‘gruut’.

Het beschermde mouterijgebouw van de oude brouwerij in Brugge werd geïntegreerd in een nieuwbouw woonproject. De productie van de Brugse stads-en abdijbieren werd in 2004 om milieutechnische redenen overgebracht naar Palm Belgian Craft Brewers., die de traditie verderzet.

De Brugge Tripel bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Gruut
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Gouden kleur
  • Witte schuimkraag
  • Diverse kruiden te bespeuren
  • Licht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Brugge Tripel wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur tussen de 6- 8 ℃ en dit bier te schenken in het bijpassende Brugge Tripel glas of een tulpvormig glas. De Brugge Tripel is een uitstekende begeleider van visgerechten, vleesgerechten en hartige desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

65 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier       

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Brugge Tripel krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 90 punten.

Bij het inschenken van deze Tripel zien we een mooie gouden kleur met een witte schuimkraag.  Bij de 1e slok proeven we een bier dat erg koolzuurrijk is en waarbij de kruidigheid de hoofdrol speelt. Door het toepassen van Gruut is het een erg aangenaam bier waarbij juist de kruidigheid mooi in balans is. De afdronk is licht bitter maar ook zacht. De smaak blijft lekker lang hangen op je tong.

Wij raden deze Tripel dan ook zeker aan!

Recent Posts