Brouwerij van de maand: Waterland Brewery


Tijdens deze zomerse en tropische dagen is iedereen toe aan een beetje verfrissing. Maar hoe kun je nu een hittegolf het beste doorkomen? Het antwoord kwamen wij tegen bij de plaatselijk HEMA. Hydrateer je jezelf met een heerlijk pakket van Waterland Brewery!

Een beetje verkoeling in huis, daar waren we naar op zoek. In plaats van een opblaaszwembadje kwam ik met een bierpakket thuis. Met een uitnodigende verpakking kon ik deze verfrissende verleiding niet weerstaan. En dat voor een mooie prijs van €18,- en nog biologisch ook!
In dit gevonden pakket van brouwerij Waterland Brewery uit Monnickendam zitten een zestal bieren.

In het pakket wat wij hebben getest zaten de volgende bieren:

 • Marker Maagd – Witbier;
 • Hoppy Hannah – Sunset IPA;
 • Gouden Bocht – Gold Blond;
 • Bubbling Betty – BRUT IPA;
 • Low Alcohol IPA – Every Day IPA;
 • Broeker Blonde – Blond bier

* De inhoud van het Waterland Brewery pakket kan afwijken in de verschillende HEMA winkels van wat je op onze genomen foto ziet staan. Op de website van HEMA wordt aangegeven dat de bieren met de seizoenen mee veranderen namelijk.

Wat is het verhaal van Waterland Brewery

Deze brouwerij werd in het jaar 2018 opgericht met de naam Bierderij Waterland door Frank Dutman en Kristian Kieft. In de beginjaren brouwden ze samen hobbymatig bier en op 31 mei 2018 werd de eigen brouwerij werkelijkheid. De Broeker Blond, Marker Maagd en Monnicker Moker waren de eerste bieren waarmee Frank en Kristian experimenteerden in Kristians keuken in Katwoude.

Naast het openen van de brouwerij in 2018 werd ook een proeflokaal feestelijk geopend. Gasten kunnen daar het nieuwe bier van de brouwerij direct proeven. Tegelijkertijd biedt het proeflokaal een mooie gelegenheid om beproefde stijlen van het eigen bier smakelijk te laten stromen tijdens proeverijen en bedrijfsuitjes.

De brouwerij brouwt momenteel 18 soorten bier die grotendeels op de tap te proeven zijn. Elke maand brouwen zij weer nieuw soorten bier.

In het proeflokaal kun je niet alleen bier proeven, maar ook gewoon lekker eten. Zo hebben ze een eigen bakker die ter plekke met biologische ingrediënten brood bakt en hebben ze een heuse worstenmaker die zorgt voor een vleselijke bite.  De kok van het proeflokaal maakt dagelijks van lokale en biologische ingrediënten allerlei lekkernijen. Reden dus om de brouwerij een keer te gaan bezoeken.

Sinds november 2019 gaat de brouwerij door het leven als Waterland Brewery. De brouwerij is gelegen in de jachthaven van Monnickendam en is gevestigd in een voormalige havenloods die is omgebouwd tot een multifunctionele horecagelegenheid. Het flessenbier wordt gebrouwen bij Brouwerij De Leckere.

Biologisch best logisch

Waterland Brewery staat dus bekend om zijn biologische bieren. De keuze voor biologisch bier is vooral uit idealistische overwegingen gemaakt volgens de brouwers, maar geeft de brouwerij ook een herkenbare positie in de hard groeiende biermarkt. Biologisch streekbier is vaak nog een zeldzaamheid en de brouwers van Waterland Brewery werken met biologische mouten en hoppen die zonder chemische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld. Het aanbod van deze lokale middelen is vaak beperkt, met name van hop. Daarom is het biologisch brouwen echt creatief en een uitdaging.

Onder de loep

Uit het bierpakket van Waterland Brewery nemen we 1 biertje onder de loep. Hiervoor hebben wij gekozen voor de Marker Maagd, één van de eerste bieren van de Waterland Brewery

Marker Maagd – White Ale

Ingrediënten

 • Water
 • Biologische gerstemout
 • Biologische tarwemout
 • Biologische hop
 • Gist

Dit bier is een schuimend en verfrissend Witbier. Een biologische, zomerse dorstlesser met een goede dosis van kruidigheid en fruitigheid. De ideale mix voor een tropische dag in augustus.

Als we het bier inschenken zien we een licht troebele gelige kleur met een stevige witte schuimkraag. Het bier ruikt goed naar fruitige aroma’s en ook is er kruidnagel in te bespeuren.

De smaak van het bier is even fruitig en behoorlijk smaakvol waarbij een lichtzure afdronk de finishing touch is.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,34/5.00

Wij raden het jullie zeker een keer aan om bezoekje brengen aan de HEMA voor dit verfrissende pakket. Als je echt een liefhebber bent, ga dan op bezoek in Monnickendam en proef de bieren vers in het proeflokaal van Waterland Brewery.

Cheers!

Recent Posts