Brouwerij Tanklokaal – De Rode Rijder


De Rode Rijder van Brouwerij Tanklokaal uit Holten is een klassieke Pale Ale van 5,8% alcohol. Gebrouwen naar Amerikaans voorbeeld is dit een bier die een hoppig blond karakter kent waarbij fruitige tonen op je gehemelte dansen.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,59/5.00

De brouwerij uit het Twentse Holten kwam in de zomer van 2017 los van de grond. Vrienden Wouter en Jelle zijn genieters van speciaalbier. Zo begonnen zij met het ontwikkelen van eigen bieren en recepten.  Door het bestuderen van boeken en bronnen op het internet over bier brouwen, gingen de vrienden al gauw aan de slag.

Als menig hobbybrouwer, begonnen deze mannen ook met het brouwen in de eigen keuken. Vervolgens gingen zij naar een grotere locatie op een voormalig brouwerij. En zo ontstond het Tanklokaal. Hun eerste bier kwam in de zomer van 2020 op de markt. In het tanklokaal ontwikkelen zij de recepten van verschillende bieren, die later vervolgens in een professionele brouwerij gebrouwen worden.

De bieren van Tanklokaal hebben hun eigen unieke karakter en verhaal. Meestal afgeleid op een lokale sage. Een mooi Twents streek product!

 In deze review onderzoeken we de ‘’De Rode Rijder’’ tot de bodem uit.

Wat is nu het verhaal achter De Rode Rijder?

‘’ Rond 1350 heerste Jan van Arkel, bisschop van Utrecht, over grote delen van Overijssel. Hij heeft een kasteel in Holten, de Waerdenborch. De Rode Rijder van de Waerdenborch doolt eeuwig rond in de nacht en houdt rond het kasteel de wacht. Als de klok 12 uur ‘s nachts slaat komt hij uit het urnenbos en laat de weerwolf los.

De Rode Rijder leeft nog voort, bewaart de streek voor roof en moord en houdt de weerwolf in zijn macht. ‘’

Heerlijk toch, zo’n lokaal verhaal!

De Brouwerij Tanklokaal De Rode Rijder bestaat uit de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Fris en fruitig
  • Gouden kleur
  • Witte schuimkraag
  • Tonen van citrus
  • Hoppige smaak
  • Licht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Brouwerij Tanklokaal De Rode Rijder wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12 ℃ en dit bier te schenken in een IPA glas of Shaker glas. De De Rode Rijder is een uitstekende begeleider van streetfood, pulled pork of gefrituurde gerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

Totale score (max 100)
0

De Brouwerij Tanklokaal De Rode Rijder krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

De Rode Rijder van Brouwerij Tanklokaal uit Holten is een klassieke Pale Ale van 5,8% alcohol.

Bij het inschenken van deze Pale Ale valt zien we een gouden kleur met een stevige witte schuimkraag. In de neus nemen we hop en citrus waar en later proeven we dit direct in de 1e slok terug. Fris, fruitig, hoppig en licht bitter. Een typische American Pale Ale die heerlijk doordrinkbaar is.

Wij zijn fan geworden van deze brouwerij. Op naar het volgende biertje!

Recent Posts