Brouwerij Klein Duimpje – De Blauwe Tram


“De Blauwe Tram” is een krachtige Tripel van 8% alcohol en door de  toevoeging van een beetje Koriander is deze tripel ook ietwat kruidig. Een klein zoetje in de mond en een hoppige en kruidige afdronk.

Score BBS:         7,0/10

Untappd:            3,45/5.00

De Blauwe Tram wordt gebrouwen door Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom en is te omschrijven als een brouwerij die op ambachtelijke wijze bieren produceert. De eigenaar en brouwmeester Erik Bouman, begon in het jaar 1990 wijn te maken en later vanaf het jaar 1994 bier te brouwen. Sinds 1996 won Bouman prijzen voor verschillende bieren.

In het jaar 1997 werd het bier met de naam “Erik de Noorman” gekozen als beste in de Nederlandse kampioenschappen voor amateurbrouwers in de categorie winterbier en in datzelfde jaar werd een Engels bier met de naam “Porter” van deze brouwerij gekozen als beste amateurbier.

De brouwerij brouwde tot het jaar 2003 de bieren in samenwerking met de Scheldebrouwerij in ‘s-Gravenpolder.

De Hillegomse brouwerij heeft een sfeervol proeflokaal dat open is in het weekend op vrijdag, zaterdag en zondag. Een omgeving waar je gezellig met vrienden, collega’s, en familie kan genieten van de vele soorten bier die Klein Duimpje produceert. Bij mooi weer is er een groot terras om lekker buiten te kunnen zitten en te genieten van de heerlijke bieren van Klein Duimpje.

Waar komt de naam van het bier vandaan?

De Blauwe Tram is een beroemde tram die tussen 1900 en 1950 door Hillegom reed langs de weg waar nu de brouwerij ook staat. Deze tram reed tussen Haarlem en Den Haag maar ook tussen Amsterdam en Zandvoort. In het NZH vervoersmuseum in Haarlem staat een origineel gerestaureerd exemplaar van de tram.

De De Blauwe Tram bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Pilsmout
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

 

Smaak en kleur

  • Krachtige en zoete smaak
  • Ambergouden kleur
  • Witte schuimkraag
  • Smaken van koriander
  • Zachte maar lichte bittere nasmaak

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Brouwerij Klein Duimpje De Blauwe Tram wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 10 ℃ en dit bier te schenken in een tulpglas. De De Blauwe Tram wordt is een uitstekende begeleider bij gerechten zoals vette vis, vleesgerechten, pittige en belegen kazen en zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

5 punten

Totaal

45 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

20 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Brouwerij Klein Duimpje De Blauwe Tram krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 70 punten.

Bij het inschenken van deze kruidige tripel zien we een ambergoudachtige kleur met een stevige witte schuimkraag. De pilsmout die gehanteerd is voor dit bier is te goed proeven waardoor het bier ook een ietwat kruidige smaak krijgt. Met een vleugje van koriander is dit bier goed in balans en is het een smaakvolle tripel.

Recent Posts