Brouwerij Homeland Ketelbinkie


De Ketelbinkie van de Amsterdamse Brouwerij Homeland is een verfrissende IPA van ongeveer 3,5% alcohol.  Het bier is te omschrijven als een Double Dryhopped Hazy Session New England IPA. Het moutrecept van dit bier bestaat uit 1/3 haver, 1/3 tarwe en 1/3 gerst. Hierdoor is het bier zijdezacht en geeft het een troebele kleur. Ook zit in het bier de nodige bitterheid en een vleugje grapefruit door de Rakau en Lemondrop hop. Door toevoeging van onvergistbare melksuiker en een lage vergistingsgraad heeft het bier relatief veel restsuikers, waardoor het een zeer smaakvolle IPA is die laag in de alcohol zit.

Score BBS:         7,5/10

Untappd:            3,50/5.00

De vrij jonge Amsterdamse Brouwerij Homeland is in 2016 gestart met het brouwen van bijzondere speciaalbieren. De brouwerij van Homeland is gevestigd op het voormalige Marine terrein in Amsterdam, een historische locatie waar zij als vrijbuiters en avonturiers zich volledig thuis voelen. Op deze locatie werken zij aan een hypermoderne brouwerij waar ambacht, innovaties en brouwpassie, de basis leggen voor een bijzondere reeks craftbieren.

De brouwers van Brouwerij Homeland laten zich graag inspireren door de nieuwste brouwtechnieken, ingrediënten en alternatieve processen, die bijdragen aan de ultieme smaaksensatie voor alle ambachtelijke bieren die zij brouwen. Zo draait ook de hele brouwerij bijvoorbeeld niet op gas maar op elektrische stoomgeneratoren die, net als alles op het Marine terrein, draaien op groene stroom.

Ook bij het brouwen komt een vernuft stukje moderne techniek om de hoek kijken.
In het brouwerproces tijdens het filteren, maken de brouwers gebruik van een Meura Mashfilter bij het scheiden van de wort van de mouten, Met deze technologie halen zij op een veel efficiëntere manier alle bruikbare bestanddelen uit de mout en zodoende kunnen ze dan ook hele bijzondere bieren brouwen. Ook wordt nog eens 30% op de benodigde mouten bespaard wat weer een enorme winst is voor het brouwproces én het milieu.

Brouwerij Homeland is, als eerste van Amsterdam en één van de eerste van Nederland, voorloper van de blikkenlijn. Het gebruik van een blik heeft vele voordelen ten opzichte van een fles; blik is namelijk volledig recyclebaar en een stuk duurzamer dan een fles. Daarbij laat blik geen lucht of licht door, waardoor het beter is voor de kwaliteit van het bier. Blikken zij daar eens een blik op de toekomst!

De Brouwerij Homeland Ketelbinkie kent o.a. de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Gerstemout
 • Tarwe
 • Haver
 • Melksuiker
 • Hop
 • Gist

Smaak en kleur

 • Verfrissende smaak
 • Licht gouden en troebele kleur
 • Witte schuimkraag
 • Zoete en hoppige smaak
 • Licht bitter in de afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij Brouwerij Homeland Ketelbinkie wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 8 ℃ en dit bier te schenken in een Shaker of een IPA glas. De Ketelbinkie is een uitstekende begeleider van onder meer salades, kruidige gerechten of zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier         

10 punten

Design van het bier       

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Brouwerij Homeland Ketelbinkie krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 75 punten.

De Ketelbinkie is een Double Dryhopped Hazy Session New England IPA  met een LAAG alcoholgehalte van ongeveer 3,5% . Dit bier wordt gebrouwen met 1/3 haver, 1/3 tarwe en 1/3 gerst een daardoor kent het een zacht karakter met een troebele kleur.

Bij het inschenken van deze IPA krijgen we dan ook een lichtgouden en troebele kleur te zien met een smaakvolle witte schuimkraag.  Het uiterlijk van het bier op het blik valt goed op en denk daarbij met name aan de naam van het bier. Het nodigt je gewoon uit om op te drinken.  Door het lage alcoholpercentage is het een heerlijk doordrinkbaar bier om te drinken en wij zijn erg nieuwsgierig geworden naar de andere bieren van deze jonge Amsterdamse brouwerij!

Recent Posts