Brouwerij De Molen – Warm & Knus


De Warm & Knus van Brouwerij De Molen is te omschrijven als een klassieke Brown Ale. Het bier heeft een kastanjebruine kleur met een crèmekleurige schuimkraag. Het bier heeft aroma’s van geroosterd brood, specerijen en fruit en bevat ongeveer 7,9% alcohol.

Score BBS:         7,0/10

Untappd:            3,47/5.00

Brouwerij De Molen zag het levenslicht in 2004 en is gevestigd in het Zuid-Hollandse Bodegraven. De naam verwijst ook meteen naar de locatie waar deze brouwerij zich bevindt, namelijk in een historische molen uit 1697. In de molen bevindt zich naast de brouwerij ook het restaurant en een winkel met bieren en streekproducten.

Brouwerij de Molen is te kenmerken als een echte craftbeerbrouwerij en staat bekend om haar brede en zeer gevarieerde collectie aan bieren met hun eigenzinnige namen. Zo hebben de bieren opvullende namen bestaande uit twee woorden, gebaseerd op Nederlandse gezegden en spreekwoorden. Enkele voorbeelden hiervan zijn Hel & Verdoemenis, Hemel & Aarde en Vuur & Vlam en dus ook de Warm & Knus.

De brouwerij produceert een groot aantal verschillende bieren waarvan het grootste deel maar eenmaal per jaar of zelfs eenmalig wordt gebrouwen. De bierstijlen zijn vooral gebaseerd op de nieuwe stijlvarianten, zoals deze door kleine Amerikaanse craftbrouwerijen ontwikkeld en bedacht zijn. De brouwerij heeft in een aantal samenwerkingsverbanden met nieuwe craftbrouwerijen bieren geproduceerd die helemaal aansluiten op hun eigen brouwsels en ideeën. Voorbeeld van deze brouwerijen zijn Mikkeller (Denemarken), De Struise Brouwers (België), Haandbryggeriet (Noorwegen) en Närke (Zweden).

Het succes van De Molen bleef niet onopgemerkt bij de grote bierreuzen in de wereld.  In het jaar 2015 kocht de Nederlandse concern, Royal Swinkels Family Brewers, 35% van de aandelen. Met deze opbrengst werd een uitbreiding van de brouwerij gefinancierd. In 2019 nam de bierreus ook de resterende aandelen over. Tegenwoordig zijn de bieren van Brouwerij De Molen niet meer weg te slaan uit de schappen.

Borefts Bierfestival

Brouwerij De Molen is geliefd en bekend over de hele wereld. Bierliefhebbers en fanaten waarderen de complexe bieren van deze brouwerij, maar ook de Zuid-Hollandse gezelligheid. Dat de brouwerij zo bekend is blijkt onder meer tijdens het jaarlijkse Borefts Bierfestival. Van heinde en verre komen bierliefhebbers naar dit evenement. Dit evenement duurt twee dagen en bierliefhebbers kunnen hier de nieuwste bieren te proeven, trends te ontdekken en bieren met elkaar te ruilen. De lijst met brouwerijen die deelneemt aan dit festival is enorm en behoorlijk indrukwekkend al zeggen wij het zelf. Het bierfestival is dan ook vaak ruim van te voren uitverkocht. Een must voor de bierliefhebber!

De Brouwerij De Molen Warm & Knus bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Diverse fruitige en kruidige aroma’s
  • Kastanjebruine kleur
  • Crème kleurige schuimkraag
  • Zachte afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Brouwerij De Molen Warm & Knus wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur tussen de 10 en 12 ℃ en dit bier te schenken in tulpvormig glas. De Warm & Knus is een uitstekende keuze als begeleider van stoofpotjes, stamppot of vleesgerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

15 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

50 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

20 punten

 

0
Totale score (max 100)

De Brouwerij De Molen Warm & Knus krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 70 punten.

De Warm & Knus is een bier dat is te omschrijven als een Brown Ale en bevat volop smaken van specerijen en fruitige aroma’s. Bij de 1e slok proef je wel een rijke smaak, ook ietwat karamel en de diverse aroma’s die zijn gebruikt in dit bier. In de afdronk verschijnt een zachtheid met een licht bittertje.

Bij het inschenken zien we een mooie kastanjebruine kleur met een crème kleurige schuimkraag die lang blijft hangen. Het design van het bier is ietwat saai, maar uiteindelijk draait het gelukkig om de smaak.  

Recent Posts