Brouwer Barry – Stoute Sjaak


De Stoute Sjaak is een smaakvolle Imperial Stout van 10% alcohol en is afkomstig van Brouwer Barry. Dit bier kenmerkt zich met smaken van koffie, gebrande mout, chocolade en bourbon. Ook een houtachtige smaak is in dit bier te bespeuren.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,57/5.00

De naam voor dit bier is afkomstig van Brouwer Barry. Op Instagram staat hij bekend als Barry en Sjaak. Zijn trouwe viervoeter, Sjaak, is zeer populair op social media en als je op hun pagina kijkt weet je waarom. Een dorstige Boston Terriër die samen met zijn baasje mooie avonturen beleeft!
Dat avontuur werd nog mooier door het uitbrengen van een eigen biertje: Stoute Sjaak!

In 2020 is Barry begonnen met het brouwen van bieren door middel van zelfbrouwpakketten. De hobbybrouwer kon hiervan geen genoeg krijgen en wilde meer ambachtelijk gaan brouwen. Zo ging hij op zoek naar mout, hop, gist en een schrootmolen om zelf te kunnen gaan brouwen. De zoektocht naar het ultieme recept was daarmee in gang gezet.

Zo ontstonden er verschillende brouwsels, maar was de brouwer nog niet helemaal tevreden. In 2021 vond de brouwer dat het tijd was om zijn brouwsels te gaan verbeteren. Zo werd  contact gelegd met Stadsbrouwhuis Broer en Zus in Beverwijk. De installaties van deze stadsbrouwerij boden Barry de mogelijkheid om zijn bier te gaan  perfectioneren.

Voor het brouwen van de Stoute Sjaak is er gebruik gemaakt van de hopsoorten Chinook en Goldlings.  Door houtsnippers op bourbon te zetten en koffiebonen op de wodka ontstonden er smaken die wat extra’s gaven aan het bier.  Het resultaat is een zeer donker bier met tonen van gebrande mout, koffie, chocolade en hout. En zo ontstond de Stoute Sjaak!

Het verhaal van Sjaak is als volgt:

‘’ Toen ik een lik uit het bierglas van mijn baasje nam, wist ik het meteen: ik ben een bier hond. Dit was de start van mijn Insta carrière. Door het zoeken en proeven van de meest uiteenlopende bieren is mijn passie en smaak voor bier ontstaan en die van mijn baasje ook. Na verscheidene thuisbrouwsel nu de enige echte Stoute Sjaak! ‘’

Benieuwd naar meer verhalen van Barry en Sjaak? Klik dan op onderstaande Instagram-link.

 

De Brouwer Barry Stoute Sjaak bevat de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Mout
 • Hop
 • Gist
 • Wodka Bourbon
 • Koffiebonen
 • Houtsnippers

Smaak en kleur

 • Rijke smaak
 • Donkere kleur
 • Mokkakleurige en romige schuimkraag
 • Aroma’s van chocolade, gebrande koffie en hout

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Brouwer Barry Stoute Sjaak wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 12 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas of Teku glas. De Stoute Sjaak is een uitstekende begeleider op momenten die jou goed uitkomen. Serveer dit bier als toetje na een zware maaltijd of lekker voor in de luie stoel op een zondagavond.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

10 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

20 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Brouwer Barry Stoute Sjaak krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

Dat Sjaak een hit is op Instagram wisten we inmiddels al bij BesteBiertje.nl, maar na het uitbrengen van een eigen biertje werden we helemaal enthousiast.

Het design van dit bier past helemaal bij Sjaak en is erg leuk bedacht. Brouwer Barry heeft met dit bier een heerlijke Imperial Stout gecreëerd.

Bij het inschenken van dit smaakvolle bier zien we een donkere kleur met een stevige romige en mokkakleurige schuimkraag.

Dit bier heeft een heerlijke sterke gebrande koffiesmaak met geroosterde mout, zoals je een Imperial Stout graag proeft. Andere tonen die we proeven zijn chocolade, bourbon en hout. Een intens bier waar je heerlijk lang van kan gaan genieten.

Cheers!

Recent Posts