Brinks Dark


De Brinks Dark is een Lager bier van de Rethymnian Brewery (Grieks: Ρεθυμνιακή Ζυθοποιϊα) die gevestigd is in Rethymno op het Griekse eiland Kreta. Het bier heeft een alcohol percentage van ongeveer 4,8% procent en wordt door kenners ook wel een Munich Dunkel bier genoemd.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,11/5.00

Rethymnian Brewery is een vrij jonge microbrouwerij op Kreta. Het bedrijf produceert twee soorten bier volgens traditionele biologische methoden en volgens het Duitse Reinheitsgebot van 1516. De hop wordt geïmporteerd uit Duitsland, biologisch gebrouwen, en het resultaat is een Rethymnian Blond of Rethymnian Dark (beide 4,8%). Het bier wordt gebotteld in beugelflessen van 0,33 liter.

Sinds 2008 wordt de Brinks Dark verkocht op Kreta. Dit biologisch bier het eerste biologische bier in Griekenland. De brouwerij heeft geen raamkozijnen, geen aansluiting op het elektriciteitsnet (met een oude en te kleine generator) en zonder de benodigde koelapparatuur (met behulp van ijsblokjes om de fermentatie te koelen).

Ondanks dit alles is het een uitstekend bier van hoge kwaliteit.

De Brinks Dark bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Biologische gerstemout
  • Biologische hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse en rijke smaak
  • Donkergouden kleur
  • Aroma’s van citrus
  • Witte schuimkraag
  • Zachte en licht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Brinks Dark wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas. De Brinks Dark is een uitstekende begeleider van (Griekse) salades, kruidige gerechten en zoete desserts.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

25 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

20 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Brinks Dark krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten. De Brinks Dark hebben wij ontdekt tijdens een vakantie op het eiland Kreta. Na een lange strandwandeling aan de kust van Triopetra belandde we in een restaurant in een nabij gelegen dorpje. Op de menukaart zagen we al snel een vrij onbekend bier staan: de Brinks Dark.

De ober kwam met een bruinkleurige beugelfles aanlopen. Bij het inschenken van het bier is er een diepgouden en ietwat amberachtige kleur te ontdekken, met een redelijke schuimkraag.
De 1e slok is erg verfrissend, verrassend en tintelend heerlijk op je smaakzintuigen. In het bier is de citrus goed te ruiken, maar ook een kruidig aroma. De afdronk is heerlijk zacht met een licht bittertje.

Lekker op het terras, zonnetje erbij en een koude Brink Darks is zeker het aanrader waard als je eens een bezoekje brengt aan Kreta!

Recent Posts