Brasserie du Mont Blanc La Cristal IPA


De Mont Blanc La Cristal IPA is een licht en verfrissende India Pale Ale van ongeveer 4,7% alcohol. Deze IPA wordt gebrouwen door de Franse brouwerij Brasserie du Mont Blanc te Savoie. Het bier is te kenmerken als licht, fris en heeft een kristalhelder uiterlijk.

Score BBS:         7,0/10

Untappd:            3,48/5.00

Brouwerij Brasserie du Mont Blanc heeft een rijke historie en begon niet alleen.
Aan het einde van de 19e eeuw waren er acht brouwerijen actief in het hart van de Alpen en aangetrokken door de kwaliteit van het omliggende water en de nabijheid van de gletsjers.

De eerste sporen van een brouwerij gaan terug tot het jaar 1821 in Sallanches. De eigenaar, de heer Rabenak, had een brouwmeester die 6.500 liter per jaar brouwde. In 1861 richtte de heer Essig, directeur van een Beierse brouwerij in Lausanne, een brouwerij op in de stad aan weerszijden van de Avenue de la Gare. Het bedrijf werd in 1875 verkocht aan chocolatier Antoine Pissard, vervolgens aan de heer Challamel in 1890, in samenwerking met Brasserie Saint Jean in Genève.

In 1902 werd de naam van het bedrijf veranderd in “Challamel, Boucharge et Viard”, voordat het in 1911 “Bière du Mont-Blanc” werd. Tijdens de zomer produceerde Bière du Mont-Blanc meer dan 4000 hectoliter ondergistende bieren, vergeleken met 150 hectoliter in de herfst. De kelder, met zijn met glas beklede tanks, werd constant op 0 ° C gehouden met behulp van alpenijs uit de vijver aan de oevers van de rivier de Arve. Als de winters niet koud genoeg waren, verzamelden de brouwers ijs van de voet van de Bionnassay of Bossons Glacier.

De brouwerij stopte met brouwen in 1966, maar herleefde helemaal op in 1999. En zo ontstond Brasserie du Mont-Blanc in Motte Servole, het hart van het Franse Savoie, waar “bières du Mont-Blanc”, authentieke bieren, bieren met karakter, bieren van hoge kwaliteit en speciaalbieren gebrouwen werden met het water van de gletsjers van de Mont Blanc.

De Brasserie du Mont Blanc La Cristal IPA bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Zeer frisse smaak
  • Lichtgouden kleur
  • Witte schuimkraag
  • Tonen van hop en citrus
  • Licht bitter afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Brasserie du Mont Blanc La Cristal IPA wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een Shaker of IPA glas. De La Cristal IPA is een uitstekende keuze als begeleider van vette vis of gefrituurde gerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok 

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten   

10 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

45 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Brasserie du Mont Blanc La Cristal IPA krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 70 punten.

Bij het inschenken van deze IPA krijgen we een kristalheldere kleur te zien. De kleur is te omschrijven als lichtgoud en we zien een prikkelende witte schuimkraag.

Bij de 1e slok proeven we een zeer frisse smaak waarbij vooral de waterige nasmaak opvalt. Doordat er gebruik wordt gemaakt van water uit de Alpen blijft er een zeer frisse smaak achter Ondanks de waterige nasmaak heeft het aangenaam effect. De afdronk is licht bitter en vormt een mooie balans met de rest van het bier

Het design van het bier is af te leiden van waar het vandaan komt. De Alpen natuurlijk!
Al met al is het een verrassend fris bier die we zeker vaker gaan drinken!

Recent Posts