Bolleke De Koninck


Dit is de smaak van ’t Stad. Van ruige dokken en volle terrasjes. Van bakfietsen en zomeravonden aan de Schelde. Antwerpen in een flesje!

Dit typische amber biertje van ongeveer 5,2 procent alcohol wordt gebrouwen in de brouwerij aan de Mechelsesteenweg. Duvel Moortgat nam de brouwerij over en gaf de brouwerij een nieuwe impuls. Het is dan ook zeker de moeite waard om de brouwerij te bezoeken en de brouwertoer te gaan doen.

Score BBS:         6,5/10

Untappd:            3,33/5.00

Waar komt de naam van het Bolleke eigenlijk vandaan?

Brouwerij De Koninck brouwt reeds sinds 1833 bier in de wijk Haringrode aan de Boomgaardbeek de vroegere Pridebeek op de grens tussen Antwerpen en Berchem. Op het logo van de bieren en op de kroonkurken prijkt steeds een hand. Deze hand heeft betrekking op de grensstenen die de stedelijke vrijheid van Antwerpen markeerden en heeft niets te maken met de 15de-eeuwse Antwerpse legende over Silvius Brabo of De Zeven Schaken.

Het bolvormige glas van de brouwerij heeft hem de naam Bolleke opgeleverd. Op z’n Antwerps bestel je het als een Bolleke Keuning. Deze bijnaam werd in 2019 de officiële merknaam van het bier.

De Bolleke De Koninck heeft de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse en tintelende smaak
  • Mooie amberachtige kleur
  • Een luchtige schuimkraag
  • Licht bittere nasmaak
  • Tonen van karamel te bespeuren

 

Het eindresultaat is een licht en smaakvol bier, waar je snel een tweede glas van bestelt. Lichtzoet, moutig met een vleugje karamel, eindigend met een verfijnd bittertje.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Bolleke De Koninck wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 5 ℃ en dit bier te schenken in typische Bolleke of een bolvorming bierglas. De Bolleke De Koninck een uitstekende begeleider van onder meer salades, kip en witvis, pittige en jonge kazen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

5 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

40 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

20 punten

Design van het bier

5 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Bolleke De Koninck krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 65 punten. Dit bier heeft een frisse en tintelende smaak met een alcoholpercentage van ongeveer 5 procent.

Het Bolleke smaakt nergens zo goed als bij de brouwerij in Antwerpen zelf. De karamelsmaak, de tonen van de gebrande mout; nergens hebben ze die volheid en diepgang als in de Belgische diamantstad. De tour door de brouwerij is dan ook een ware beleving!

Het Bolleke is een smaakvolle doordrinker wat het een uitstekend alternatief maakt voor een pilsje. Het uiterlijk vond het bier is erg fraai te noemen. Met een lichte goudamberachtige kleur en goede schuimkraag maakt het een fraai geheel. Het design van het flesje is trendy, maar zul je voorbij lopen als je andere designbieren in de schappen zit staan.

Een fijne dorstlesser vinden wij dit biertje! Lekker op het terras met vrienden in Antwerpen.

Recent Posts