Birra Moretti L’Autentica


De Birra Moretti L’Autentica is een bier van hoge kwaliteit en op traditionele Italiaanse wijze gemaakt. De verse ingrediënten om deze Lager te maken bestaan uit zowel een speciale blend van aroma’s en hop waardoor het bier perfect in balans is. Het is een ondergistend bier van ongeveer 4,6% alcohol met een lichtgouden kleur en witte schuimkraag.

Score BBS:         6,5/10

Untappd:            3,12/5.00

Birra Moretti werd in 1859 opgericht door Luigi Moretti in Udine , dat toen nog deel uitmaakte van het Oostenrijkse rijk , als de Bier- en IJsfabriek. De eerste flessen gingen in 1860 op de markt. Aanvankelijk werd verwacht dat het bedrijf 250.000 liter bier per jaar zou produceren, genoeg om aan de provinciale vraag te voldoen. De familie Moretti was eigenaar van de brouwerij en het bedrijf tot 1989, toen het werd verkocht aan een consortium van andere brouwers. In 1996 werd het gekocht door Heineken . Heineken is daarmee nu ook eigenaar van het handelsmerk Birra Moretti.

Het idee van het logo onstond al in 1942. Lao Menazzi Moretti zag een oudere besnorde man aan een tafel zitten in het historische trattoria Boschetti van Tricesimo. Moretti, die dacht dat de man zijn bier heel goed kon vertegenwoordigen, besloot dat hij toestemming zou vragen om hem te mogen fotograferen in ruil voor een beloning naar zijn zin. “Che al mi dedi di bevi, mi baste” – zei de man in de Friulische taal , of “Geef me te drinken, genoeg voor mij”. Die foto werd later overhandigd aan de illustrator Segala, alias Franca Segala, die het beroemde etiket ontwierp .

Tot op de dag van vandaag is de Birra Moretti L’Autentica een beroemde Lager die in meerdere landen verkrijgbaar is.

De Birra Moretti L’Autentica bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Mais
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Frisse smaak
  • Moutige smaak
  • Lichtgouden kleur
  • Witte schuimkraag
  • Licht bittere afdronk

 

Het eindresultaat is een licht gekleurd bier dat subtiel en zacht van smaak is. De tonen uit hop en mout zijn goed te proeven.

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Birra Moretti L’Autentica wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 5 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas of het bijbehorende Birra Moretti L’Autentica glas. De Birra Moretti L’Autentica is een uitstekende keuze als begeleider van witvis, vette vis en kazen.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

10 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

10 punten

Totaal

40 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Birra Moretti L’Autentica krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 65 punten.

De Birra Moretti L’Autentica is een frisse en dorstlessende lager. Bij de 1e slok proeven we meteen de combinatie van hop en mout, maar wel een aangename. De afdronk is subtiel en licht bitter. Bij het inschenken van het bier krijgen we een lichtgouden kleur te zien met een witte schuimkraag. Het bier is een uitstekende dorstlesser op een mooie lente of zomerdag.

Recent Posts