Bierol -The Padawan


The Padawan is een karaktervolle Pale Ale van 5,6% alcohol en wordt gebrouwen door de Oostenrijkse brouwerij Bierol.  Het bier is te kenmerken als een klassieke Pale Ale , is extreem fruitig en maakt indruk met zijn bittere afdronk.  In dit bier zijn Magnum-, Citra- en Mozaïekhop verwerkt met daarbovenop een mooie nieuwe hopsoort uit de Yakima Valley. Dit zorgt in deze Pale Ale voor de klassieke Amerikaanse stijl.

Score BBS:      8,5/10

Untappd:            3,84/5.00

Dit bier wordt dus gebrouwen door de Oostenrijkse microbrouwerij Bierol uit Tirol. Aan de voet van de Scheffauer in het Tiroler laagland, tussen bossen en weiden, dalen en bergen, ligt de Schwoicher Stöfflhof. Vroeger een boerderij, nu een brouwerij. In 2014 zag deze brouwerij het levenslicht en het waren vrienden die op de voormalige Tiroolse boerderij experimenteerden met hop, gist en mout. De inspiratie voor het brouwen vonden de vrienden in Amerika. In Tirol waren de ambachtsbieren uit Amerika niet verkrijgbaar. Zelfs niet om te kopen. Dus besloten de vrienden zelf bieren te gaan brouwen die zijn geïnspireerd op de Amerikaanse craftbieren.

De eerste Tiroler IPA was geboren, de eerste stout, de eerste bierspecialiteit op vatrijping. De mannen van Bierol reden met hand gelijmde etiketten naar het toen geheel nieuwe Weense Craft Beer Festival. En de bieren werden een publiekslieveling. Tegenwoordig is het Oostenrijkse toneel onmogelijk meer zonder hen voor te stellen – niet alleen omdat hun bieren onconventioneel zijn, maar ook van hoge kwaliteit en vers van smaak.

Ze experimenteren met lokaal graan, hebben een barrel-aged project gelanceerd, herinterpreteren klassieke stijlen en werden in 2018 bekroond met het Gault & Millau Bier van het Jaar voor hun brouwkunsten. Het zijn geen traditionalisten, maar ze weten waar ze vandaan komen. En dat zie je terug in al hun bieren.

Hun motto is dan ook:

Jij bent Bierol. Uniek bier uit Tirol.

Waar dankt het bier zijn naam aan?

The Padawan dankt zijn naam aan een Facebook-stemming in 2014 die het bier zonder naam veranderde in “Pale Ale Doing Alright Without A Name”.
The Padawan is dus niet vernoemd naar Star Wars. Tegenwoordig is The Padawan niet alleen een klassieker, maar ook de nummer 1 in het assortiment van Bierol.

De Bierol The Padawan bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Havermout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Zeer verfrissend
  • Donkergelige kleur, mistig
  • Witte schuimkraag
  • Smaken van tropisch fruit
  • Zachte maar lichte bittere nasmaak

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Bierol The Padawan wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6 ℃ en dit bier te schenken in een IPA glas of tulpglas. De Bierol The Padawan is een uitstekende begeleider van onder meer BBQ gerechten, pizza of gefrituurde gerechten.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

5 punten

Design van het bier

20 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Bierol The Padawan krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten.

Deze Pale Ale uit Tirol is gebaseerd op een klassieke Amerikaanse Pale Ale en bevat ongeveer 5,6% alcohol. Ook bevat dit bier een heerlijke mix qua hop en tropische smaken. Zo zit er Magnum-, Citra- en Mozaïekhop in verwerkt. Door de toepassing van de juiste hoeveel havermout is deze Pale Ale heerlijk in balans.

Bij het inschenken van dit bier valt zien we een donkergelige kleur, mistig uiterlijk die wordt afgerond met een stevige witte schuimkraag. In de geur nemen we meteen de diversiteit aan hoppen waar. Na deze ontdekking ben je al snel benieuwd naar de smaak.

De 1e slok van dit bier is dan ook zeer verfrissend. Het koolzuurgehalte is aangenaam en de smaken van hop en mango dansen op je tong en gehemelte. De afdronk is zacht, ietwat droog maar ook licht bitter en de nasmaak van deze Pale blijft dan ook lekker nahangen.

Wat ons betreft is dit een heerlijk doordrinkbaar bier voor op een zonnig terras of bij het juiste moment. Een Bierol momentje!

Geniet met The Padawan van Bierol!

Recent Posts