De geur van vers brood in huis! Maar wacht, zeg je nu dat er ook Bier erin is verwerkt? Ons antwoord is dan volmondig een ja!
Dat klinkt heerlijk!
Brood en bier gaan heel goed samen. Bier bestaat namelijk uit feitelijk graan en water en zo is brood dat ook. Een combinatie die dus goed past.
BesteBiertje.nl heeft voor jullie een recept voor een overheerlijk BierBrood. In de bereiding van het BierBrood zoals weergegeven op bovenstaande afbeelding hebben wij de Leffe Blond gebruikt. Met smaaktonen van vanille en kruidnagel geeft dit bier het een heerlijke en speelse toevoeging.
Maar weet je wat het voordeel is van het gebruiken van een bier voor een BierBrood? Je kunt nagenoeg elk biertje kiezen voor het bakmengsel. Kies gewoon jouw favoriete biertje en verwerk het in je brood.
Ook kun je zelf bepalen welke extra ingrediënten je in het BierBrood gaat verwerken. Zo kun je een lente uitje toevoegen in het mengsel, maar ook zonnebloempitten, zongedroogde tomaten of verse specerijen. De keuze is reuze en helemaal naar jouw eigen smaakbehoefte!
Snijd het brood in plakken en smeer er vervolgens een lekkere tapenade of ander beleg op. Of gebruik het als een dip voor bij de soep of stoofpotje.
Zo zijn er eigenlijk eindeloze combinaties mogelijk. Heerlijk toch?
BierBrood
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten totaal
Ingrediënten | Hoeveelheid |
Zelfrijzend bakmeel | 500 gram |
Bier | 300-330 mililiter |
Olijfolie | 1 eetlepel |
Zout | 1 theelepel |
Water | 1 eetlepel |
Bakvorm | 1 stuks |
Bereidingswijze
- Zorg ervoor dat je alle relevante ingrediënten heb verzameld voor het BierBrood.
- Vet vervolgens een cakevorm of een bakvorm in met zachte boter.
- Warm de oven alvast voor op 180-190 graden.
- Doe het zelfrijzend bakmeel in een grote mengkom. Je kunt daarna de olijfolie, het zout en je ”extra ingrediënten” toevoegen.
- Voeg nu het bier naar jouw smaak toe aan de mengkom. Het hele flesje of blikje (maximaal 330 ml) mag erin!
- Meng nu alle ingrediënten met je handen door elkaar. Was je handen wel even voordat je deze stap doet!
- Je hoeft het mengsel niet echt superhard te kneden. Gewoon goed door elkaar mengen zodat het een mooi plakkerig samenhangend geheel wordt.
- Als het mengsel naar je gevoel te droog is, voeg dan ongeveer 1 eetlepel water toe aan je mengsel en meng het nog even goed.
- Vorm van het deeg wat je hebt gemaakt een brood en ligt dit in de ingevette cakevorm of bakvorm.
- Bak het brood in de voorverwarmde oven op 180-190 graden in ongeveer 45 tot 55 minuten gaar.
- Test met een satéprikker of een dun scherp mes of je brood van binnen gaar is. Als het er droog uitkomt is je versgebakken BierBrood gelukt!
- Laat het BierBrood vervolgens eventjes afkoelen en snijdt het dan in plakken.
Serveertips en bierkeuze
Bij dit overheerlijke BierBrood hebben wij een Leffe Blond gebruikt. De Leffe Blond is een authentiek blond abdijbier. Dit bier is soepel van smaak en licht bitter in de finish.
Bij de bereiding van dit BierBrood hebben wij zonnebloempitten toegevoegd.
Zoals eerder aangegeven in dit artikel kun je het BierBrood zo bereidden dat je zelf je ”extra ingrediënten” kan uitkiezen. Dit geheel naar eigen smaak.
Welke ingrediënten kun je nog meer gebruiken voor het BierBrood?
- geraspte kaas
- zongedroogde tomaatjes
- lente-ui ringetjes
- blokjes feta
- stukje uitgebakken bacon
- zonnebloempitten, pompoenpitten, walnoten of hazelnoten
- verse kruiden zoals tijm, oregano/basilicum en rozemarijn
- diverse specerijen zoals paprikapoeder, komijn- of korianderzaad of kaneel