Beer in a Box Adventskalender 2022


December is voor ons bierliefhebbers de mooiste maand van het jaar. En dat betekent maar  één ding! Dat is natuurlijk een Bier Adventskalender! Met elke dag een nieuwe en smaakvolle verrassing erin verpakt.

In 2021 hadden we het genoegen om de Beer in a Box Adventskalender te proberen Dit beviel zo goed dat we de 2022 editie gaan testen!

Bij deze editie hebben de manschappen van Beer in a Box een concept bedacht waarbij een mooie ode is gemaakt aan de nostalgische en hedendaagse televisie. De Bier Adventskalender is zo exclusief, dat zelfs brouwers uit binnen en buitenland speciaal voor deze editie een bier hebben gebrouwen. Net als vorig jaar brengt Beer in a Box bieren naar buiten die nog niet eerder zijn uitgebracht. 

Beer in a Box biedt voor deze editie een tweetal verschillende boxen aan.

  1. De Beer in a Box Bier Adventskalender Exclusive editie
  2. De Beer in a Box Bier Adventskalender Subtiele editie 

De Exclusive editie bestaat uit de volgende onderdelen en is verkrijgbaar voor €125,- :

  • 24 verschillende brouwerijen
  • 24 niet eerder uitgebrachte bieren
  • 24 plaatjes om op te zoeken
  • 24 (video)boodschappen van brouwers die vertellen wat ze gebrouwen hebben

De Subtiele editie is dus een toegankelijke box. In deze box zitten 24 bieren die we kunnen onderverdelen in de categorieën Licht & Subtiel, Fris & Fruitig en Elegant & Subtiel. Voor een subtiele prijs van €85 kun jij deze box al bemachtigen.

Het leuke aan een Beer in a Box editie is dat je elke dag echt voor een heuse smaakverrassing staat. Het concept werkt zo. 

Het is de bedoeling dat je ‘s ochtends het vakje met het dagnummer zoekt waarbij je een icoon vindt die verwijst naar het bier wat je mag pakken uit de Beer in a Box Adventskalender. Een leuk zoek en vind element zit er dus in!

Maar zo is er nog veel meer vertellen over deze box. Elk vakje uit  kalender bevat ook een QR code. Door het scannen van deze QR code ontdek je meer over het bier en de brouwer ervan.

Middels deze blog nemen we je elke dag mee om de bieren uit deze Adventskalender te gaan ontdekken. We geven een beschrijving over het bier, maar duiken ook in de achtergrond van de brouwer of brouwerij van het bier. Zodra het tijd is om te proeven geven we ook een beoordeling op basis van onze BesteBiertje Standaard.

Lets get started!

Dag 1: Brouwerij Homeland - Valreep

Het eerste biertje is van een bekende brouwerij. Net als vorig jaar zien wij bij het openen van het eerste vakje van de Beer in a Box Adventskalender een bier van brouwerij Homeland.

Dit jaar presenteren zij de Valreep, een Pastry Stout van 13% alcohol. Op het design van het bier zien we het schip Tres Hombres. Dit schip heeft een heerlijk bier gebracht. Bij het inschenken van dit bier zien we een gitzwarte kleur met een romige mokkakleurige schuimkraag. In de geur nemen we gebrande mout en chocolade waar. Bij de 1e slok krijg je een ware smaakbom. Overvol chocolade en karamel. Het bier is zoetig, romig en zacht. Het vleugje zeezout geeft de nasmaak een heerlijke bite.

Wat een smaakvolle maar weer zeg van de Beer in a Box Adventskalender!

 

Untappd:            4,07/5.00

Score BBS:         8,0/10

Dag 2: Folkingebrew & Baxbier - Lost in Paradise

Dit is een collab met baxbier Brewery
 
Het tweede bier van de Adventskalender is een heuse smaaksensatie genaamd: Lost in Paradise. Een NEIPA van 7,5% alcohol.
 
De brouwers van dit bier zijn Folkingebrew en Baxbier uit Groningen. Door het gebruik van de Nelson Sauvin hop in dit bier, heeft het bier een heerlijk maar zacht karakter gekregen. Heel fris, tropisch en subtiel bitter. Perfect voor het begin van het weekend!
 
 

Untappd:            3,79/5.00

Score BBS:         8,0/10

Dag 3: Walhalla Brouwerij- Artio

Op de derde dag van de Adventskalender treffen we de Artio aan. Een Imperial Brown Ale van 8% alcohol die is gebrouwen door Walhalla Brouwerij uit Amsterdam.

Als we het bier inschenken zien we een koperkleurig bier met een crèmekleurige schuimkraag. Het bier heeft een interessante smaak, ietwat rokerig en moutig.

Untappd:            3,39/5.00

Score BBS:         6,0/10

Dag 4: Moersleutel - Zusquoid

Dag 4 van de Beer in a Box Adventskalender is er eentje om te onthouden. Wat een smaakexplosie hebben de brouwers van Moersleutel bedacht! Met de Moersleutel Zusquoid Imperial Pastry Stout wordt het weekend heerlijk afgesloten. Deze Pastry Stout heeft een alcoholpercentage van 11% en heeft aroma’s van veel chocolade, kaneel en een verrassende peper bite.  De nasmaak is weer licht bitter, beetje koffieachtig en de peper komt weer licht om de hoek kijken.
 
Wat een topper!

Untappd:            3,93/5.00

Score BBS:        8,0/10

Dag 5: Brouwerij de Brouwschuur - Ympa

Op pakjesavond staat er weer een heerlijk biertje klaar van de Beer in a Box Adventskalender. Op dag 5 treffen we de Ympa van De Brouwschuur aan. Een fris Amerikaans witbiertje met een fruitig karakter.

Licht bitter in de afdronk en de smaak blijft prettig hangen 😉!

Untappd:            3,51/5.00

Score BBS:        7,5/10

Dag 6: 100 Watt Brewery - Care Bear

Een tripel met een verrassende bite. Dat is wat dag 6 van de Beer in a Box Adventskalender te bieden heeft. Gebrouwen door brouwerij 100 Watt uit Eindhoven.
 
De nasmaak van dit bier is lekker pittig door het gebruik van verschillende soorten pepers en een bijzondere twist door de toevoeging van kaneel, anijs en sinaasappelschillen tijdens het brouwen.

Untappd:            3,50/5.00

Score BBS:        7,0/10

Dag 7: Uiltje Brewing - Owl Beer in a Box

Owl Beer in a Box Single Hop IPA
 
Uiltje Brewing uit Haarlem staat bekend om zijn verschillende IPA’s. Voor de Beer in a Box Adventskalender hebben zij een speciale editie gebrouwen, de Owl Beer in a Box Single Hop IPA.
 
Goud van kleur, een witte schuimkraag en grappig design van het bier. De inhoud van het bier is fris, hoppig en bitter zoals een ipa hoort te smaken. In dit bier tref je aroma’s aan van mango, lychee en citrus.

Untappd:            3,65/5.00

Score BBS:        7,5/10

Dag 8: ROTT. Brouwers - Misu

Een Pastry Stout die naar Tiramisu smaakt en ook nog eens zo is genoemd. Met de ROTT. Misu Pastry Stout wordt dag 8 van de Beer in a Box Adventskalender heerlijk geopend.
 
Donker van kleurig, een romige mokkakleurige schuimkraag en diepe smaken van chocoladen koffie en vanille. Doe je ogen dicht en geniet van dit vloeibare toetje! 👌🏻🍺

Untappd:            4,08/5.00

Score BBS:        7,7/10

Dag 9: Magic Rock Brewing - Dark Arts Chocolate Orange Surreal Stout

Na het openen van dag 8 worden we bij het openen van dag 9 van de Beer in a Box Adventskalender nog blijer! Nog een stout, maar dan een hele bijzondere. Magic Rock Brewing uit het Engelse Huddersfield presenteert de Dark Arts Chocolate Orange Surreal Stout. Een hele mondvol maar dat proef je dan ook terug.
 
Donker van kleur met een mokkakleurige schuimkraag. Rijk van smaak, ondanks dat het bier laag in de alcohol is. De chocolade proef je goed maar ook de gebrande mout. In de nasmaak is sinaasappel goed te proeven.

Untappd:            3,50/5.00

Score BBS:        8,0/10

Dag 10: Growl Hazy IPA - Frontaal

Growl! Dag 10 wordt geopend met een grommende Hazy IPA van brouwerij Frontaal.

Als we het bier inschenken zien we een mistig gouden bier met een mooie witte schuimkraag. Het beer smaakt zeer fris, fruitig en hoppig. In de afdronk een lichte bitterheid. Heerlijk zo’n IPA hè! 😉

Untappd:            3,49/5.00

Score BBS:        7,5/10

Dag 11: Mengeling no. 28 Kers- Grutte Pier

Op zondag wordt dag 11 van de Beer in a Box Adventskalender geopend. Een flesje van Grutte Pier komt tevoorschijn. De Mengeling no. 28 Kers is de naam van dit biertje. Een fris en fruitig biertje die laag in de alcohol zit (3%). Dit bier is gerijpt immer kersen in cidervaten.
 
Als we het bier inschenken zien we een roze kleur met een sprankelende witte schuimkraag. In de geur nemen we vooral kers waar. Wanneer we het bier proeven komen we aroma’s tegen van kers, citrus en koriander. De nasmaak blijft aangenaam hangen op je tong en het bier drinkt lekker weg!

Untappd:            2,71/5.00

Score BBS:        8,0/10

Dag 12: Bok Pletok - Vet & Lazy

Bij dag 12 van de Beer in a Box Adventskalender komt de Bok Pletok van brouwerij Vet & Lazy naar buiten poppen. Vorig jaar hadden de brouwers een verrassend bier gebrouwen waarbij zelfs insecten onderdeel uitmaakten als ingrediënt voor een bier.
 
Dit jaar gaat Vet & Lazy op een andere toer. Met de Bok Pletok hebben zij een bijzonder maar avontuurlijk bier gebrouwen. Met ingrediënten als Gula Dwaja, Pandan Blad, citroengras, gember, kaffir limoenblad, kaneel , kardemom en nootmuskaat heeft dit bockbier een rijk smakenpalet. Persoonlijk vonden we deze ingrediënten iets teveel van het goede en overheerste het ene aroma het andere.

Untappd:            3,43/5.00

Score BBS:        5,0/10

Dag 13: The 9 - Tiny Rebel

Dag 13 wordt geopend met de The 9 , een Tiramisu Porter van 9% alcohol van brouwerij Tiny Rebel uit Rogerstone (Wales).
 
We pakten al eerder een Tiramisu Stout uit de Beer in a Box adventskalender. Dus deze Porter editie van Tiny Rebel is dan ook zeer welkom! 👏🏻
 
Donker van kleur, rijk van smaak met aroma’s van chocolade, koffie en karamel.
Een bier waar je lekker kan van genieten.

Untappd:            3,89/5.00

Score BBS:       7,0/10

Dag 14: Mustkuld Cinnamom Swirl Porter - Põhjala

Dag 14 van de Beer in a Box Adventskalender wordt geopend met de Põhjala Mustkuld Cinnamom Swirl Porter.
 
Gisteren hadden we een Tiramisu Porter, vandaag een Kaneel Swirl Porter. Met de hele koude temperaturen van de laatste dagen is dat ook totaal niet erg. Met de inhoud van dit soort bieren wordt je al snel genoeg warm van 🤤!
 
Deze Porter bevat 7.8% alcohol en wordt gebrouwen door de Estse brouwerij Põhjala. De brouwerij staat bekend om de rijke bieren waarbij veel met smaak wordt geëxperimenteerd. Deze Porter is in ieder geval een geslaagd project. Met smaken van kaneel, vanille, gebrande mout en een lichtje is het een heerlijk bier geworden! 👌🏻🍺

Untappd:            3,63/5.00

Score BBS:       7,5/10

Dag 15: Chai-Ai-Ai Saison - Jopen

Uit de categorie bijzonder en lekker presenteren wij vandaag dag 15 van de Beer in a Box Adventskalender. De Chai-ai-ai van Jopen brouwerij uit Haarlem is een verrassende Saison van 7,4% alcohol.
 
Met smaken als gember, kardemom, kurkuma, kaneel, kruidnagel en citroen wordt je als bierliefhebber lekker verwend. De nasmaak is licht droog, wat goed past bij het karakter van een Saison.
 
Wederom genieten! 👏🏻

Untappd:            2,98/5.00

Score BBS:       8,0/10

Dag 16: Pessebre - La Pirata Brewing

Op dag 16 treffen we de Spaanse Pessebre Winter Ale aan van brouwerij La Pirate Brewing aan.
 
Als we dit bier inschenken zien we een mooie koperige kleur met een crème kleurige schuimkraag. In de neus is het kruidig en rokerig. Dat proef je ook goed terug in de smaak. Een winters biertje die kruidig, bitter en ook ietwat rokerig is. Ook tonen van kaneel en hazelnoot zijn aanwezig.

Untappd:            3,44/5.00

Score BBS:       6,0/10

Dag 17: Roerwerk - Het Brouwdok

De zaterdag wordt afgetrapt met dag 17 van de Beer in a Box Adventskalender. Het Brouwdok heeft voor dit jaar een heerlijk
Blond bier gebrouwen: Roerwerk. Een zwaar blond bier van 8%.
 
Lichtgoud van kleur met een strakke witte schuimkraag. Het is een fris en smaakvol bier. Met aroma’s van citrus en amandel lijkt het. De nasmaak doet zelfs wat aan bitterkoekjes denken.  👌🏻

Untappd:            3,56/5.00

Score BBS:       7,0/10

Dag 18: Sloopelfje - To Øl

Dat we fan zijn van To Øl is geen staatsgeheim, maar dat een brouwsel van deze Deense brouwerij in dag 18 van de Beer in a Box Adventskalender zat hadden we niet verwacht. Met een toepasselijk naam halen wij het Sloopelfje TIPA uit de adventskalender.
 
Een verfrissende IPA die zeer hoppig en tropisch van smaak is. Bij het inschenken van dit bier zien we een gelige en mistige kleur met een stevige witte schuimkraag. De nasmaak is licht bitter.

Untappd:            3,79/5.00

Score BBS:       8,0/10

Dag 19: Kveiking - Blitz Brewing Company

Op dag 19 van de Beer in a Box Adventskalender zien we de Kveiking van Blitz Brewing Company voorbij komen. Een  double dry hopped Kveik IPA van 7% alcohol.
 
Kveik is een Noorse Farmhouse gist die je op hele hoge temperaturen kunt laten vergisten, maar gaat ook als een komeet in het vergistingsproces van het bier.
 
Deze Kveiking van Blitz smaakt zacht en heeft een aangenaam bittertje. Doet zelfs een beetje denken aan een West Coast IPA. De nasmaak is ietwat moutig.

Untappd:            3,40/5.00

Score BBS:       7,5/10

Dag 20: Orange & Cinnamon Red Lager - Brouwerij Noordt

Dag 20 van de Beer in a Box Adventskalender is de Orange&Cinnamon Red Lager van Brouwerij Noordt uit Rotterdam.

Dit bier is een heerlijke verrassing. Wanneer we het bier inschenken ruiken we meteen al een kaneelachtig en moutig bier. De kleur van het bier is roodachtig, ietwat koperkleurig met een mooie stevige crèmekleurige schuimkraag.

Wat je in de geur waarneemt proef je ook goed terug in de smaak. Bij de 1e slok proef je direct een heerlijke bite van kaneel en sinaasappel. De nasmaak is ietwat moutig, maar dat geeft dit bier een heerlijke body.

Untappd:            3,51/5.00

Score BBS:       7,5/10

Dag 21: The Wake Export Stout - Whiplash

Na een tweetal IPA’s en een Red Lager is een Stout zeer welkom! Met The Wake Export Stout van Whiplash worden onze gebeden gehoord!
 
Een Stout van 7% met aroma’s van koffie, chocolade en hazelnoot. Perfect voor een regenachtige woensdag als vandaag!
 
Geniet ervan! ☕️

Untappd:            3,75/5.00

Score BBS:       7,0/10

Dag 22: Yippee-Ki-yay - Brouwerij Kees

Bij het openen van dag 22 zien we een bier van Brouwerij Kees: de Yippee Ki-yay. Een American Barley wine van 11% alcohol.
 
De titel van het bier komt van één van mijn lievelingsfilms uit de jaren 80: Die Hard!
 
Hans Gruber onderschatte John McClane en met de lijfspreuk Yippee Ki-yay werd de toon gezet.
 
Dat heeft Brouwerij Kees goed verwoord met dit bier! Een lichtrood bier met een crèmekleurige schuimkraag die mooi stevig is. Met aroma’s van kaneel, fruit, broodtonen en maplesiroop is het een aangename verrassing.  De nasmaak is ook fijn zoet met een bittertje voor de balans.

Untappd:            3,81/5.00

Score BBS:       7,5/10

Dag 23: Invierno - Brouwerij Bliksem

Met nog 2 dagen te gaan van de Beer in a Box Adventskalender komt het einde helaas in zicht.
In het vakje 23 van de Adventskalender zien we een heerlijke verrassing eruit komen. Een Invierno Pedro Ximenez Infused Quadrupel van Brouwerij Bliksem!
Een Quadrupel zagen we nog niet voorbij komen in deze kalender, dus het is een leuke verrassing. 
 
Op naar de smaak! Het bier van heeft vele rijke aroma’s en smaakt erg vol. Door de toepassing van Pedro Ximenez (een Spaanse witte druif) wijn in dit bier krijgt deze Quadrupel een verrassende dimensie. In de neus is het bier dan ook erg rijk met overwegend zoete tonen van gedroogd fruit zoals rozijnen, vijgen en dadels, vergezeld van de aroma’s van honing, en gekonfijt fruit. Zacht maar stroperig in de mond en toch met een lekkere zuurgraad om de extreme zoetheid en warmte van de alcohol te verzachten, wat leidt tot een smakelijke afdronk. Dat er ook ahornsiroop en vanille is toegepast is het een bijzonder maar erg verrassend bier.

Untappd:            3,64/5.00

Score BBS:       8,0/10

Dag 24: Bonnie Bahookie - Brouwerij Hommelus

Verrassend, bijzonder smaakvol en uitdagend! Dat is dag 24 en tevens het laatste bier van de Beer in a Box Adventskalender.
 
Met de Bonnie Bahookie van Brouwerij Hommeles wordt kerstmiddag alvast goed ingeluid. Een Heavy Scotch Ale van 10% alcohol 😉👌🏻.
 
Met aroma’s van chocolade en kers in dit bier is het een heerlijke afsluiter van de Beer in a Box Adventskalender.
 
Namens het team van BesteBiertje.nl, een fijne kerst toegewenst! 🎄🎅🏻🍺

Untappd:            3,70/5.00

Score BBS:       8,5/10

Recent Posts