Beer Braised Short Ribs


Barbecue en bier! Een combinatie die je vaak ziet, maar gaat deze combinatie ook goed samen? Wij vinden van wel en hebben voor jullie in samenwerking met kok Bent een heerlijk recept klaar staan op BesteBiertje.nl: Beer Braised Shorts Ribs!

Deze Short Ribs worden laag en langzaam gerookt in een smoker, doordrenkt met rijke, diepe smaken en gesmoord in een overheerlijke luxe tamarindejus.

Je zult onder de indruk zijn van hoe dit gerecht samenkomt met de smaken die afkomstig zijn van bier. Koken met bier op zijn best!

Het draait allemaal om de smaak die het bier zal geven aan het vlees, dus kies creatief maar verstandig. We raden stijlen aan die worden gebrouwen met donkere mouten. Denk hierbij aan stijlen als donkere lagers (dunkel of schwarzbier), amberbieren en vooral stouts en porters. Hoe meer mout naar voren komt, hoe beter de geroosterde smaak tot zijn recht komt.

Het bier dat we voor deze Short Ribs hebben gebruikt is namelijk de La Trappe Isid’or. Het is een lichtzoetig amberbier met karameltonen. Het bier is zacht bitter van smaak en kent een fruitige afdronk.

Dit amberbier is vernoemd naar broeder Isidorus, de eerste brouwer van de abdij “Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven”. Het bier is gebrouwen ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de trappistenbrouwerij in 2009. Aangezien het bier onwijs goed werd ontvangen door het publiek, besloot de brouwerij om het bier op te nemen in hun vaste assortiment.   

Al trek gekregen? Laten we naar de ingrediënten voor de Beer Braised Short Ribs gaan.

Beer Braised Short Ribs

Ingrediënten voor twee personen

Ingrediënten

Hoeveelheid

Beef Short Ribs

1,5 kilogram

La Trappe Isid ‘Or of bier naar keuze

250 mililiter

Bruine basterdsuiker

2 eetlepels

Santa Maria BBQ & Grill Mesquite

Rozemarijn (vers)

AH vleesfond

380 mililiter

Tamarinde pasta

1 eetlepel

Sjalot

1 stuk

La Trappe Isid ‘Or of bier naar keuze

80 mililiter

Allesbinder

 

Bereidingswijze

  1. Bereid je barbecue of smoker voor op indirect grillen.
  2. Verwarm de barbecue voor op 110°
  3. Verwijder de vliezen van de onderzijde van de Short Ribs, dit kan je doen met een mesje of een schone kruiskopschroevendraaier.
  4. Kruid de Short Ribs rondom met de Santa Maria kruiden.
  5. Leg de Ribs op het indirecte gedeelte van je kettle/keramische BBQ of smoker.
  6. Meng 300 milliliter van het bier met de basterdsuiker.
  7. Gaar de Short Ribs in eerste instantie 2 uur lang en begin hierna om het halfuur in te smeren of spuiten met het bier mengsel.
  8. Na 3 uur garen leg je de rozemarijn op de kolen.
  9. Begin met het snipperen van een sjalot.
  10. Fruit de sjalot aan tot hij glazig ziet.
  11. Blus af met het bier en laat de alcohol verdampen.
  12. Voeg het vleesfond en de tamarinde toe.
  13. Laat voor de helft inkoken en dik het geheel iets in met een allesbinder.

Serveertips en bierkeuze

De volgende side dishes kun je serveren voor bij dit gerecht:

  • Gladde aardappelpuree
  • Verse frieten
  • Geroosterde groenten
  • Frisse coleslaw
  • Bietensalade
  • pittig gekruide rijst
  • Ook heerlijk op een broodje als pulled beef

Bij de Short Ribs hebben wij een Imperial Red India Pale Ale geserveerd, namelijk de G’Knight van de Oskar Blues Brewery. Dit bier is een verrassende combinatie met de Short Ribs. De aroma’s van het gerookte vlees geven de smaak en de intensiteit van het bier een extra dimensie.

Voor de bereiding van deze Short Ribs hebben wij de La Trappe Isid’or gebruikt. Dit bier is dan ook zeker geschikt om bij deze Short Ribs te eten.

Krijg jij al trek?

Recent Posts