Ārpus DDH Tango Spectrum IPA


De DDH Tango Spectrum IPA is een Double Dry Hopped IPA van 6,5% alcohol. Deze IPA is een ware smaaksensatie en wordt gebrouwen met een nieuwe hopsoort uit Duitsland: Tango. De aroma’s die je in dit bier kan waarnemen zijn citrusvruchten, passievruchten en dennenappels in zowel geur als smaak.

Score BBS:         8,5/10

Untappd:            3,94/5.00

Dit bier wordt gebrouwen door Ārpus Brewing Co uit Letland. De microbrouwerij werd in 2017 opgericht door een groep Letse ambachtelijke biernerds. Ārpus brouwt bieren volgens het idee waarvoor het is opgericht. Het brouwen van sappige hoppige ipa’s en ales, fruitige zurige bieren en gedurfde imperial stouts. Onlangs is de Ārpus Brewing Co. verkozen tot nummer 1 brouwerij in de Baltische staten op Untappd. Een brouwerij in opmars dus!

De brouwers kozen het Letse woord Ārpus voor de naam van hun brouwerij, aangezien de betekenis ervan de soorten bieren weerspiegelt die ze brouwen – buiten de doos, voorbij de massa gemaakte lagers, bieren met overweldigende smaken en aroma’s voor mensen die dapper genoeg zijn om uit hun comfortzone te stappen.

De microbrouwerij ligt net buiten Riga (Letland) en is uitgerust met een 10 hectoliter brouwtank en 20 hectoliter fermentatievaten. Het bier van Ārpus wordt verpakt in blikjes van 440 ml en KeyKegs en vervolgens bewaard in een koelcel om het langer vers te houden.

De bieren van Ārpus Brewing Co zijn tegenwoordig in veel landen in Europa al verkrijgbaar en kijk niet raar op dat de lokale bierhandelaar een greep uit het assortiment van Ārpus in zijn bezit heeft.

De Ārpus DDH Tango Spectrum IPA bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Tarwe
  • Hop (Tango)
  • Gist

Voor dit bier is gekozen om het te gaan Dry Hoppen. Wat houdt dit precies in?

Double dry-hopping is de toevoeging van hop na de gisting op twee verschillende dagen (bijv. eerste toevoeging een week voor het op vat wordt gelagerd, tweede toevoeging vier dagen voor het op vat wordt gelagerd). Het voegt een enorme diepte van complexiteit van hoparoma / smaak toe aan een bier. En dat dat komt het bier zeker ten goede!

Smaak en kleur

  • Verfrissende smaak
  • Fruitige aroma’s waarbij citrus de boventoon voert
  • Goudgelige kleur
  • Witte schuimkraag
  • Zacht bittere afdronk

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Ārpus DDH Tango Spectrum IPA wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur rond de 6℃ en dit bier te schenken in een IPA of Shaker glas. De Ārpus DDH Tango Spectrum IPA is een uitstekende begeleider van onder meer frisse salades, BBQ gerechten, streetfood en diverse borrelplankjes.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok

20 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak

15 punten

Totaal

60 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

10 punten

Design van het bier

15 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Ārpus DDH Tango Spectrum IPA krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 85 punten.

Voordat we bij BesteBiertje.nl dit bier zagen hadden we nog nooit van Ārpus Brewing Co. gehoord. Tot dat het moment dat een lokale bierhandelaar ons tipte. Hij gaf aan dat Ārpus een opkomende brouwerij is en op Untappd hele hoge ratings krijgt. Reden genoeg om een bier van Ārpus te gaan testen. En we zijn niet teleurgesteld!

Bij het inschenken van dit bier zien we een goudgelige kleur met een stevige witte schuimkraag. In de neus nemen we direct de citrus geur waar, maar ook een vleugje dennenappel en de hop mogen we uiteraard ook niet vergeten.

Op het moment dat de 1e slok langzaam door je gehemelte gaat, proef je een enorme smaakexplosie. De gebruikte Double Dry Hopping techniek in dit bier geeft deze IPA een enorme smaakbooster. De mix van citrus en passievruchten en de diepgang van het DDH maakt het dat dit een bier een echte topper is. De afdronk is zacht, waarbij de bitterheid in het begin sterk is maar langzaam wegtrekt waarbij de aroma’s weer om de hoek vliegen.

Een bier van een brouwerij die we niet snel gaan vergeten. We staan te trappelen om nog eens een bier van Ārpus te mogen proeven!

Recent Posts