Rodenbach Grand Cru


De Rodenbach Grand Cru wordt gekenmerkt als een Vlaams rood bier. Dit bier heeft gemiddeld veel langer in de eikenhouten vaten van de Roeselaarse bierkathedraal gelegen dan menig ander bier.
De Rodenbach Grand Cru bestaat uit 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eikenhout gerijpt bier. Het resultaat is een complex bier van 6% alcohol. Deze bierspecialiteit is er echt eentje voor de fijnproevers.

Hou jij naast bier ook van wijn? Dan is dit bier dan ook zeker een aanrader.

Score BBS:         8,0/10

Untappd:            3,70/5.00

De Rodenbach Grand Cru wordt gebrouwen door de Belgische brouwerij Rodenbach in Roeselare.

De Rodenbachs vestigden zich vanuit Andernach am Rhein in het West-Vlaamse Roeselare. Het geslacht Rodenbach kende in zijn historie vele personen die militairen, dichters, schrijvers, brouwers, ondernemers, maar ook pragmatische revolutionairen en politici waren.

Zo nam Pedro Rodenbach deel aan de veldtocht van Napoleon in Rusland en voerde hij in 1830 de Belgische omwenteling aan die uiteindelijke leidde tot de onafhankelijkheid van België.

In 1821 sticht Pedro Rodenbach samen met zijn vrouw een bierbrouwerij. Het is echter aan Eugène Rodenbach dat de brouwerij zijn unieke kwaliteit en meesterlijke karakter te danken heeft. Hij bestudeert niet alleen de vinificatie van het bier, maar optimaliseert ook het rijpingsproces op eikenhouten vaten (rijpingsvaten). De wereldvermaarde foederzalen met hun 294 eikenhouten rijpingsvaten, waarvan sommigen 150 jaar oud zijn, zijn beschermd als industrieel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap.

Uit bewogenheid voor het Belgische bierpatrimonium wordt Palm Belgian Craft Brewers, eigenaar van Brouwerij Rodenbach. Het gebouwencomplex en de foederzalen worden gerestaureerd. Het bezoekerscentrum met museale functie over de unieke familie Rodenbach en het unieke bier Rodenbach wordt op 23 juni 2000 officieel ingehuldigd. In januari 2002 wordt de nieuwe ultramoderne brouwzaal in gebruik genomen.

De Rodenbach Grand Cru bevat o.a. de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Gerstemout
  • Hop
  • Gist

Smaak en kleur

  • Rijke smaak
  • Roodbruine kleur
  • Crèmekleurige schuimkraag
  • Tonen van vanille, fruit, chocolade en karamel
  • Licht bittere afdronk met een zure bite

 

Serveerstijl
Bier behoort altijd op de juiste temperatuur te worden geserveerd. Bij de Rodenbach Grand Cru wordt geadviseerd dit bier te drinken op een temperatuur tussen de 6- 8 ℃ en dit bier te schenken in een tulpvormig glas. De Grand Cru is een uitstekende begeleider van zoete desserts of een kaas/worst plankje.

BBS oordeel
Een bier wordt door ons eigen panel beoordeeld aan de hand van de BesteBiertje Standaard. Voor het smaakprofiel zijn er 75 punten te verdelen en voor het uiterlijk van het bier 25 punten.

Smaakprofiel

Score

1e slok                

15 punten

Proef/ruik je de ingrediënten

20 punten

Krachtige smaak

5 punten

Nasmaak           

15 punten

Totaal

55 punten

Uiterlijk

Score

Kleur van het bier

15 punten

Design van het bier

10 punten

Totaal

25 punten

0
Totale score (max 100)

De Rodenbach Grand Cru krijgt van ons panel een puntentotaal toegekend van 80 punten.

Bij het inschenken van dit uitzonderlijke bier krijgen we een mooie bruin en roodachtige kleur te zien met een crèmekleurige schuimkraag.  Doordat de Grand Cru is gebrouwen met 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eikenhout gerijpt bier. Dit geeft het bier een ontzettend rijk smaakpalet.

Zo proeven we fruit, vanille, hout, chocolade maar ook karamel. Het bier heeft daarnaast een perfect balans van zachtheid en de combinatie van lambiek en het zuurtje wat erin verstopt zit. Het doet ook een beetje denken aan een combinatie van wijn en cider.

Het design van het bier is chique. De hals van de fles is omlijst met een zilverachtige wikkel wat het een elegante uitstraling geeft.

Wil je een keer een uitzonderlijk bier proeven? Probeer dan zeker eens de Rodenbach Grand Cru uit!

Recent Posts